Tolušić vraća članarinu za Poljoprivrednu komoru

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 13. lipanj 2017. u 22:00
Članarinu bi plaćalo oko 60.000 OPG-ova/ Dalibor Urukalović/PIXSELL

HPK bi mogao godišnje skupiti oko šest milijuna kuna, što bi im pomoglo da jače štite OPG-ove u EU.

Ministarstvo poljoprivrede u javnu je raspravu stavilo nacrt prijedloga Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, do 9. srpnja. Predlaže se ponovno  uvođenje obveznog članstva i članarina za sve registrirane čiste OPG-ove kojih je oko 60.000.

Tako bi se HPK koja sada ima tri stalno zaposlena, konačno profesionalizirala i jače mogla zastupati interese OPG-ova  pred državnim institucijama, ali u Europskoj komisiji kroz krovnu udrugu Copa-Cogeca.  Zakon o HPK se veže uz onaj o OPG-ima, koji će definirati što je to OPG, a odluku kolika će biti članarina će donijeti skupština. Prema nekim izvorima,  ona bi se trebala kretati od 100 do 200 kuna godišnje za male OPG-ove, a do 300 kuna za velike i plaćala bi se preko Agencija za plaćanja.

Pojedini mali OPG bit će oslobođeni plaćanja, a HPK mogao godišnje skupiti oko šest milijuna kuna, što bi im pomoglo da jače rade na zaštiti OPG u EU.

Posebice bi imali novca za financiranje svog rada i lobiranja u Bruxellesu, što im je sad onemogućeno jer godišnja članarina samo u Copa-Cogeca iznos do 50.000 eura. "HPK je povezan s poljoprivrednim komorama u EU, a posebice surađujemo s članicama Višegradske skupine, s kojima zajedno radimo na prijedlozima za novu ZPP, te vrlo aktualnoj javnoj raspravi oko pojednostavljenja sadašnje politike EU", kaže Mato Brlošić, predsjednik Komore. HPK se zadnjih mjeseci posebno istakao u zaštiti interesa poljoprivrednika kroz Vjerovničko vijeće Agrokora.

Komentirajte prvi

New Report

Close