Todorić bacio oko na Korčulu i Orebić, Valamar na Medenu

Autor: Marija Crnjak , 01. srpanj 2013. u 22:00
Ivica Todorić (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Nekolicina turističkih tvrtki u većinskom vlasništvu države za dlaku je izbjegla stečaj usred turističke sezone.

Nekolicina turističkih tvrtki u većinskom vlasništvu države za dlaku je izbjegla stečaj usred turističke sezone, zahvaljujući izmjenama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koje je Vlada prije deset dana pustila u hitnu proceduru, a Sabor usvojio u petak. Među brojnim izmjenama Zakona je i produljenje rokova za dovršetak predstečajne nagodbe.

Rokovi su naime većini tvrtki bili jedan od najvećih problema, dobrim dijelom stoga što najveći vjerovnici, odnosno država i banke nisu prihvatili njihove planove restrukturiranja te traže izmjene. Problem je tim teži zbog toga što tvrtke u većinskom državnom vlasništvu ovise o sporoj administraciji države, odnosno Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).

Istodobno, u proces se prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika uključuje sve više zainteresiranih ulagača, a među "viđenijima" su i Karisma Adriatic Hotels (zajednički projekt Agrokora, TUI, meksičkog Karisma Hotels), te Grupa Valamar.

HTP Korčula, Plat, Medena, Živogošće i preostalih sedam turističkih tvrtki koje su ušle u proces predstečajne nagodbe, od stečaja je (za sad) spasila izmjena članka Zakona kojim je produžen krajnji rok za obustavu postupka predstečajne nagodbe. Konkretno, u prethodnoj verziji Zakona bio je predviđeno da se postupak obustavlja ako se predstečajna nagodba ne dovrši u roku od 120 dana od dana otvaranja postupka predstečajne nagodbe, a izmjene zakona predviđaju produljenje roka od daljnjih najviše 90 dana, ako to odobri savjetodavno vijeće Ministarstva financija.

Kako neslužbeno doznajemo u Ministarstvu turizma, koje je nedavno oformilo radnu skupinu čiji je zadatak ubrzati sve procese i komunikaciju na mjestima odlučivanja, prvi koji je već zatražio produljenje roka su Hoteli Plat, kojima je prethodni rok trebao isteći s početkom srpnja. U sličnoj je situaciji HTP Korčula koji će također podniejti zahtjev za produljenje roka, kao i Hoteli i apartmani Medena. Neslužbeni izvori Poslovnog dnevnika potvrdili su da je Agrokorova Karisma, koja je nedavno kupila Koločep i očekuje se da će se javiti na natječaj za Kupare, bacila oko na HTP Orebić, a nije isključeno da ih zanima i HTP Korčula, čime bi se zaokružio pristojan portfelj na samom jugu Hrvatske.

Valamar Grupa navodno je ovih dana u velikoj delegaciji obišla Hotele Medena i apartmane Medena u Segetu Donjem, kažu naši izvori. Ulaskom u Medenu Valamar, koji se do sad koncentrirao na Istru, Kvarner i Dubrovnik, otvorio bi si novu destinaciju. Orijentacija grupacije na ulaganje u kapacitete s tri i četiri zvjezdice u skladu je s mogućnostima i perspektivom Hotela Medena, a dodanu vrijednost lokacija ima zbog blizine zračne luke Split, kažu nam u turističkom sektoru.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata u turizmu Hrvatske svakako je zadovoljan navedenim izmjenama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, no nada se da će uprave hotela te državne institucije ubrzati donošenje odluka kako se i drugi rok ne bi propustio.

 

Komentari (9)
Pogledajte sve


Ovaj samo kupuje a ima kredita više nego Grčka, plaća radnike na razini robova, i onda se hvali kao da je neki Bog u što ga i sami mediji pretvaraju.
Umjesto da ga država kazni za razne stvari svi šute i dobivaju lovu sa strane. I onda se čude zašto Merkelica govori da smo daleko od rješenja korupcije.

Todi se samo piše što kupuje, volio bih da se istodno napiše koliko njegove tvrtke iz Agrokor holdinga imaju godišnju dobit (ne prihode nego dobit) i koliko je zadužen (ne u HRV nego ukupno). Čudno kako se nitko s tim ne bavi, samo neke prazne priče o hrvatskoj proizvodnji, tvrtki itd.

Dok djeca iz Slovenije (uvjet je da ima i mama i tata rade u Mercatoru!!), imaju popust od čaaaak 70% i jednom mjesečno uz KING sladoled i rođendanska Ledova torta…s okusom višanja i notom prizvuka okusa sirove nafte koja se zadržava u Mercedesovim Ledovim Ategovim hladnjaćicama….

Noooo, crna gujo, to još nije sve…..gratis će biti 20% popusta na kinesku djećicu koja će se prijaviti u agrokorov vrtić i 50% na bosansku i srpsku djećicu…oni će, naime moći pojesti po jedan KING sladoled od Leda…to će biti gratis…

Crna gujice…a šta sam se nasmijao!!! hahaahahaha!!! ….priča ti je za sajents fikšn..hohohoho

New Report

Close