Tko je spreman platiti visoku cijenu zakupa kampa s aparthotelom u Selcu

Autor: Marija Brnić , 01. ožujak 2021. u 22:00
Atraktivnu Uvalu Slanu država ne može staviti na prodaju dok ne riješi imovinsko-pravni status/N. PAVLETIĆ/PIXSELL

Očekuje se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa oko nekretnina, na dio kojih, stoje upisane hipoteke.

Uoči sezone koja je za sve u turizmu još uvijek neizvjesna, država pokušava na tržištu aktivirati i jedan svoj turistički kompleks, koji je već i lani bio zatvoren, i to ne radi pandemije koronavirusa.

Riječ je o kampu Uvala Slana s aparthotelom Club Vala u Selcu, kojeg na javnom natječaju Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine upravo nudi u zakup na tri godine

Što s paušalistima u kampu

Kamp je kao nekadašnji vojni turistički kompleks godinama bio pod upravljanjem državne tvrtke Club Adriatic, a od 2017. privremeno je upravljanje bilo povjereno tvrtki Adriatic kampovi u vlasništvu Prosperus Investa.

Godinu kasnije raspisan je javni natječaj kojim se kamp i aparthotel ponudio na petogodišnji zakup. Interes je bio priličan, javilo se četvero zainteresiranih kandidata s ponudama višima od tada istaknutih 943 tisuće kuna.

Jedan od njih bili su i Adriatic kampovi, koji je ponudio 1,5 milijuna kuna, ali je prednost kao hrvatski branitelj, zahvaljujući mogućnosti koja je bila predviđena natječajem, dana obrtu Ugostiteljstvo Danijela Dunatova.

On je s državom zaključio ugovor o zakupu kampa i aparthotela koji se prostiru na području od 30 tisuća četvornih metara. Prva sezona, 2019., bila je prema tada dostupnim informacijama iz lokalnih medija uspješno odrađena, no već po završetku sezone Dunatov je zatražio od države da riješi jedan dugogodišnji problem kampa ili da raskinu ugovor o zakupu.

Spornim se, naime, pokazao status tzv. paušalista, dugogodišnjih korisnika prostora koji su se smjestili unutar kampa, koji nisu željeli napustiti kamp, te su osnovali i Stožer, a koje u javnom natječaju država nije spominjala. Zakupac je očekivao da će prije preuzimanja država riješiti njihov status, odnosno da će mu predati “očišćen” prostor, no kako se to nije dogodilo, on je odlučio povući se.

Ugovor između Dunatova i Ministarstva državne imovine raskinut je još prošle godine u lipnju, sporazumno, a paušalisti su ostali u kampu. Sam kamp i aparthotel ostali su lani zatvoreni. Budući da su imovinsko-pravni odnosi oko kampa Uvala Slana i aparthotela još uvijek neriješeni, prodaja nekretnine još nije opcija, pa je uoči sezone država ponovno odlučila dati ih u zakup.

No, za razliku od prošlog natječaja, u aktualnome su naznačili postojanje problema s paušalistima ili kako ih se naziva u natječaju “većeg broja stalnih korisnika stacionarnih parcela”, kojih je ukupno 135, a od budućeg zakupca očekuje se da im nastavi pružati turističko-ugostiteljske usluge.

Velikim dijelom riječ je o braniteljskoj populaciji, ali među paušalistima ima i značajan broj Slovenaca. Njihov status, u slučaju da se pojavi zainteresirani zakupac, ostat će netaknut iduće tri godine.

Iako predstavnici države u ovoj fazi ne žele spekulirati oko mogućeg interesa za zakup ovog prostora, očito je da se računa da će uspjeti privući interes već zbog činjenice da je i u prošloj korona sezoni upravo segment kampova bio vrlo uspješan, no znakovito je i da je istaknuta prilično visoka početna cijena godišnjeg zakupa, i to ni više ni manje nego 1,5 milijuna kuna, koliko je na prošlom natječaju nudila tvrtka Adriatic kampovi.

Branitelji se ne spominju

Na ovom natječaju ne spominje se kriterij prednosti za hrvatske branitelje, a zakup se ugovara na kraći rok, svega tri godine.

U međuvremenu, kako se čuje, očekuje se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa oko nekretnina, na dio kojih, inače, stoje upisane hipoteke, najprije od Slavonske banke za potraživanja od 6 milijuna i 5,3 milijuna kuna, od koje ih je prije dvije godine preuzeo crikvenički hotelijer Jadran, koji u Selcu ima svoj auto-kamp.

No, dok ne riješi imovinsko-pravni status, atraktivnu Uvalu Slanu i aparthotel država ne može staviti na prodaju. Za privremeno rješenje, trogodišnji zakup, ponude se prikuplja do 24. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close