‘Tisak i Konzum postaju novčarske institucije’

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2013. u 15:46
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova napokon kreće u promjenu postojećeg Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima koji je zastario jer u njemu nema niti zlatarnica, niti stanica za otkup zlata, piše Tportal.

Ministarstvo unutarnjih poslova napokon kreće u promjenu postojećeg Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima koji je zastario jer u njemu nema niti zlatarnica, niti stanica za otkup zlata, piše Tportal.

U njemu nije bilo niti usluge isplate gotovog novca na kioscima i trgovinama. Ta će djelatnost, u posve novom zakonu ubuduće biti regulirana, dok su do sada novčarske usluge u takvim institucijama bile u sivoj zoni, tj. izvan zakona, piše portal.

U tekstu se upozorava da je,  nakon što je isplata gotovog novca uvedena na kioske Tiska i u trgovine Konzuma, ta usluga koncerna Agrokor na sigurnosni način bila izvan Zakona. "Naime, kiosci i trgovine nisu bili obuhvaćeni zakonom kao novčarske institucije. MUP je stoga danas otvario javnu raspravu o prijedlogu posve novog Zakona, koja će trajati mjesec dana, odnosno do 28.lipnja", piše portal.

Uz dodavanja novih kategorija i ustanova, Zakon bi trebao promijeniti i ime. Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima poznavao je tri kategorije rizika i mjera sigurnosti. U prvoj su bile: Hrvatska narodna banka, poslovnice FINA-e, banke, štedionice, poštanski uredi Hrvatskih pošta. U drugoj: mjenjačnice, poslovnice Hrvatske lutrije, kladionice, štedno-kreditne zadruge, automat-klubovi, a u trećoj bankomati.

"Mjesta poput kioska i trgovina nisu bila u niti jednoj kategoriji kao ni zlatarnice i stanice za otkup zlata. Alen Ostojić, predsjednik Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti, potvrdio nam je tada kako je nužna izmjena i dopuna tog zakona jer u njemu nisu navedene nove novčarske institucije kakve je uveo Agrokor. Poručio je kako su na redu Inspektorat MUP-a te promjena Zakona od strane tog ministarstva. Odgovor na naše tadašnje upite iz MUP-a nismo dobili, no najava izmjene Zakona stiže tri mjeseca kasnije", navodi se u tekstu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Principe@ dobro si zamjetio…puni su svi hrvatski forumi pametnjakovica koji Hrvatsku nazivaju “Arvatska”,Rvatska,Rvat….stvarno jadno pljuvanje vlastite zemlje i naroda

Meni,dioničaru Tiska,odgovara- da rade s novcima…zašto ne?


Ovo je samo u Arvackoj moguce. Da je netko drugi odlzcio isplacivati cash u kioscima i supermarketima kaznila bi ga hanfa,hnb, mup zbog moghce g pranha love. Zbog sjedog vlaja iz Imotskog se mijenja zakon a do izmjene zakona moze raditi van zakona. Arvacka je to! Po mjeri vlaja.

Bigboffin sramotno je to kako nazivaš svoju zemlju ‘Arvacka’, misleći valjda da si tako iznad nje i svih njezinih stanovnika, jer ti si najpametniji pročitavši sasvim krivo jedan članak o tome kako MUP, dakle ne hanfa/hnb, predlaže suvremenu prilagodbu zakona o SIGURNOSTI prodajnih mjesta koja se bavi uplatom/isplatom gotovog novca!

Ne dovodi se u pitanju, na što pokušavaš aludirati, legitimnost usluge Konzum/Tisak već fizička sigurnost prodajnog mjesta koja će takvu uslugu htjeti implementirati….

Da takva usluga nije omogućena samo u Hrvatskoj će ti reći google kad si toliko nepismen i ne pratiš suvremeni razvoj… Google: purchase with cashback, skoro svi trgovci u EU , USA i Kanadi imaju tu uslugu….

Žalosno za tu tvoju ‘Arvacku’ da ima takve neznalice i ‘hejtere’ kao što si ti koji prate poslovne portale i glume umjetne tulipane – u biti si prirodan tulipan….

TODO one stop shop!
[emo_smijeh]

New Report

Close