Thalassotherapia dobila dopusnicu za znanstveno-istraživačku djelatnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 16:36
Željko Jovanović (Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Dopusnica će za Thalassotherapiju značiti nastavak izgradnje vlastitoga znanstveno-istraživačkog kadra.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je opatijskoj Thalassotherapiji uručio dopusnicu tog ministarstva za znanstveno-istraživačku djelatnost, a ujedno je proglašena referentnim centrom Ministarstva zdravlja za rehabilitaciju srčanih bolesnika. Ravnatelj Thalassotherapije Emil Bratović rekao je kako je to što je ona proglašena referentnim centrom rezultat mnogih aktivnosti u kojima je ta zdravstvena ustanova prednjačila na ovom području. Podsjetio je da je Thalassotherapia osnovana 1957. godine kao prva bolnica koja se bavila rehabilitacijom bolesnika nakon infarkta, a u njoj je i prvi put u regiji primijenjena aktivna rehabilitacija, što je poslije ušlo u doktrinu Svjetske zdravstvene organizacije kad je riječ o oporavku od infarkta.

Dopusnica će za Thalassotherapiju značiti nastavak izgradnje vlastitoga znanstveno-istraživačkog kadra, rekao je, dodajući da je postupak njezina dobivanja trajao čak godinu dana te bio vrlo složen. Ministar Željko Jovanović ocijenio je da Thalassotherapia danas ima "prestižan status" te da je njezino uvrštavanje u registar ustanova koje se mogu baviti znanstveno-istraživačkim radom "ključan dokaz pravilne strategije upravljanja od ustanove pred gašenjem do današnjega visokog statusa". Thalassotherapia će nakon ulaska u Europsku uniju biti konkurentna na europskom tržištu, istaknuo je i ocijenio da je za razvoj Hrvatske važna i zdravstvena industrija, a posebice zdravstveni turizam.

Titula referentnog centra i dopusnica za znanstveno-istraživačku aktivnost velika su odgovornost i obveza Thalassotherapije jer ona sada mora opravdati status osiguravajući unaprjeđenje liječenja i učenje studenata, istaknuo je ministar. Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik istaknuo je da je Thalassotherapia zaslužila naziv referentnog centra jer je zadovoljila zadane uvjete, poput posjedovanja opreme i znanstvenog kadra, među kojima je osam doktora znanosti. Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga rekao je da će ta opatijska ustanova sada kao referentni centar imati odgovornost u davanju mišljenja kad je riječ o rehabilitaciji srčanih bolesnika i za druge zdravstvene centre. Najavio je pripremu postupka ujedinjavanja što bolje i modernije skrbi za kardiološke bolesti na području zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close