Tamo gdje se susreću različitosti nastaje nova kvaliteta

Autor: Marta Duić , 23. lipanj 2015. u 22:01
Ana Marušić, regionalna HR direktorica i Senior business partnerica u Atlantic grupi/Marko Lukunić/PIXSELL

Solidarnost i odgovornost jedne su od središnjih vrijednosti Atlantica koje vrlo rado i promoviraju.

Prošlogodišnji i ovogodišnji partneri projekta Iskustvo zlata vrijedi, Atlantic grupa, svjesni su kako bi društveno odgovorno poslovanje trebalo biti temelj rada svake tvrtke pa zato rado postaju djelom mnogih društveno odgovornih projekata.

Ova međunarodna kompanija visoko cijeni različitosti jer smatraju kako upravo tamo gdje se one susreću nastaje nova kvaliteta. Ističu kako je solidarnost dio njihove kulture ne samo uvažavanja, nego i odgovornosti koja je, uz strast i kreativnost, jedna od središnjih vrijednosti Atlantica. Odgovornost se ne odnosi samo na odnos prema poslu, nego i u nastojanju da doprinese razvoju zajednice u kojoj posluju. Ana Marušić, regionalna HR direktorica i Senior business partnerica u Atlantic grupi govori o problemima osoba s invaliditetom i važnosti društveno odgovornog poslovanja u velikim kompanijama poput Atlantic grupe.

Na koje načine vaša tvrtka sudjeluje u društveno odgovornom poslovanju?
U Atlantic grupi smo svjesni važnosti i potrebe vlastitog utjecaja na unapređenje općih društvenih uvjeta te rado koristimo prilike da promoviramo vrijednosti u koje vjerujemo. Jedna od takvih prilika je upravo i ova inicijativa Poslovnog dnevnika u kojoj vidimo značajan potencijal za unapređenje statusa mladih s invaliditetom u našem društvu. Na različite načine podupiremo organizacije i udruženja koja se bave pomoći ugroženim socijalnim skupinama te akcije koje podršku daju upravo mladima koji su na početku svojih profesionalnih usmjeravanja.

Koliko osoba s invaliditetom zapošljavate i na kojim radnim mjestima?
U Atlantic grupi u Hrvatskoj trenutačno imamo 16 zaposlenika s invaliditetom od kojih je dvoje zaposleno u diviziji zdravlja i njega, troje u distribucijskom poslovanju, a njih 11 u diviziji pića. Kad god smo u mogućnosti pokušavamo osobama s invaliditetom na ravnopravnim osnovama omogućiti puno sudjelovanje u profesionalnom životu, kao i u društvu u cjelini.

Iz vaše perspektive, kako se osobe s invaliditetom može dodatno uključiti na tržište rada?
Dobar početak uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada svakako je suradnja s organizacijama i udrugama koje zastupaju interese osoba s invaliditetom, kao i institucijama lokalne zajednice preko kojih kompanije mogu dobiti stručnu i kvalitetnu pomoć i podršku u unapređenju vlastitih praksi kada je riječ o privlačenju, zapošljavanju i integraciji osoba s invaliditetom.U suvremenim praksama u upravljanju ljudskim resursima posebno mjesto ima upravljanje različitostima na radnom mjestu te u skladu s time poslodavci razvijaju i unapređuju procese za zapošljavanje, integraciju i razvoj zaposlenika s invaliditetom. U tome su, naravno, važni i razvoj popratnih procesa i alata, kao i poticanje svijesti i poslovne kulture koja ravnopravno prihvaća osobe s invaliditetom, kao i razvoj i prilagodba radne sredine i poslovnih prostora različitim oblicima invalidnosti zaposlenika.

Koliko je u poslovanju velikih tvrtki važan segment društveno odgovornog poslovanja?
U Atlanticu je odgovornost integralni dio poslovne strategije, osobno smatram da bi društveno odgovorno poslovanje trebalo biti utkano u djelovanje svake kompanije s konačnim ciljem unapređenja i napretka društva u cjelini. Kompanije kroz takve aktivnosti mogu promicati vrijednosti u koje one same vjeruju te time dati dodatan zalet hvalevrijednim projektima, kao što je i ovaj Poslovnog dnevnika.

Kakvo je vaše prošlogodišnje iskustvo u zapošljavanju studenta s invaliditetom u sklopu našeg projekta? Kakvo je to iskustvo bilo za odjel HR-a u kojem je radio?
Iznimno smo ponosni što smo bili dio ove akcije, a prošlogodišnje iskustvo s našim studentom Damirom Perisom bih ocijenila odličnim. Nadamo se da smo uspjeli u našoj namjeri da mu približimo iskustvo rada u velikoj kompaniji, s obzirom na to da je, pored prakse u odjelu Ljudskih resursa, imao i priliku vidjeti kako funkcioniraju i ostali odjelu unutar kompanije. Damir se pokazao iznimno vrijednim i odgovornim, gotovo je potpuno samostalno i s velikim entuzijazmom pomagao kolegama oko svih dodijeljenih zadataka.Projekti poput ovog sistematično i efikasno zastupaju interese mladih te se nadamo da će nam oni biti samo poticaj za naše buduće slične suradnje.

Radite li na još kojem društveno odgovornom projektu? Na koje načine se još dokazujete u društveno odgovornom poslovanju?
Društvena odgovornost u Atlantic grupi predstavlja princip koji prakticiramo u svim zemljama gdje je kompanija prisutna sa svojim poslovnim subjektima. Naše društveno odgovorne aktivnosti najčešće su usmjerene na socijalno ugrožene skupine te na područja sporta, kulture i znanja. Uz to, kao vrhunac naših društveno odgovornih inicijativa vidimo i naš interno organiziran Dan vrijednosti. To je tradicionalno godišnje okupljanje zaposlenika naše kompanije sa svih naših tržišta koji na jedan dan kroz razne aktivnosti pomažu svojim lokalnim zajednicama. Ponosni smo što je ta vrsta odgovornosti prema okruženju i kroz ovu inicijativu naišla na veliku podršku zaposlenika, svjedočeći o tome da odgovornost za nas nije nešto što se samo proklamira, nego je nešto što zbilja živimo kao pojedinci i kao sustav.

Komentirajte prvi

New Report

Close