T-Com u mjesec dana privukao 3000 pretplatnika MAXtv-a

Autor: Bernard Ivezić , 27. listopad 2006. u 06:30

MAXtv jedna je od najnaprednijih usluga u TV distribuciji na domaćem tržištu. Potpuno je digitalna, prijenos slike odvija se internetskom tehnologijom, omogućeno je pretraživanje TV programa kao na Googleu

Televizija iz telefonske utičnice novi je hit na domaćem TK tržištu. Prema prvim rezultatima, T-Com je u mjesec dana privukao 3000 pretplatnika MAXtv-a. Riječ je o usluzi distribucije TV programa telefonskom žicom koja je po cijeni i sadržaju usporediva s uslugama kabelskih operatora. MAXtv uključuje 55 domaćih i stranih TV programa za 65 kuna mjesečno. Da je riječ o ozbiljnoj konkurenciji kabelskim operaterima potvrđuje činjenica da dvije takve najveće tvrtke nude sličnu početnu ponudu. DCM i Adriatic kabel već su pripremili odgovor na izazov koji im je priredio najveći telekom u Hrvatskoj. Poboljšali su početne TV ponude traženijim programima te proširili cjelokupnu TV ponudu. Osim obrane, krenuli su i u napad. Kabelski dvojac unaprijedio je svoju ponudu širokopojasnog Interneta, svojevrsnog kabelskog DSL-a, s kojim se žele takmičiti s ADSL-om. “Usluga MAXtv, koja je u komercijalnoj ponudi svega mjesec dana, privukla je 3000 korisnika. MAXtv je dostupan većini od gotovo 200.000 korisnika MAXadsla te kontinuirano proširujemo kapacitete kako bi povećali njegovu dostupnost. Naša TV usluga ima brojne prednosti nad TV uslugama kabelskih operatora, a radimo i na proširenju osnovne ponude”, izjavila je za Poslovni dnevnik Alemka Lisinski, direktorica Korporativnih komunikacija T-HT grupe.

Veći prihodi
Po podacima Hrvatske agencije za telekomunikacije, u našoj je zemlji 150.000 korisnika kabelske televizije i oko 1,5 milijuna korisnika Interneta. Lani su kabelski operatori ostvarili 0,44 posto od ukupnog prihoda TK sektora, a telekomi su pružanjem internetskih usluga imali znatno bolji rezultat, od čak 6,26 posto udjela u ukupnom prihodu TK sektora. Iz podataka je jasno da će kabelski operatori izgubiti utakmicu ne samo s T-Comom već i ostalim novim fiksnim telekomima ako im ne počnu konkurirati u cijelom spektru usluga. T-Com je u prednosti nad kabelskim operatorima. Naime, MAXtv jedna je od najnaprednijih usluga u TV distribuciji na domaćem tržištu. Usluga je potpuno digitalna, prijenos slike odvija se internetskom tehnologijom, omogućeno je pretraživanje TV programa kao na Googleu, a korisnici mogu u virtualnoj videoteci izravno iz naslonjača platiti i pogledati jedan od tristotinjak filmova i serija. Takvom se ponudom na hrvatskom tržištu može pohvaliti još jedino telekom Vodatel, koji u sklopu svoje triple-play ponude nudi i uslugu digitalne televizije.“Još smo bolji od telekoma jer imamo kvalitetniju TV ponudu i uz jednu pretplatu omogućujemo korisnicima da gledaju TV program na više televizora. Ulazak telekoma u segment distribucije TV programa nije nas iznenadio, očekujemo ga već neko vrijeme i dobro smo se pripremili. Tržišna utakmica s telekomima bit će žestoka, ali prednost je na našoj strani. Infrastruktura kabelskih operatera omogućuje veću propusnost podataka što je ključno za ponudu kvalitetnog triple-playa”, kaže Krešimir Lovreček, direktor prodaje i marketinga Adriatic kabela.

Kabelski DSL
On dodaje da će idućeg mjeseca Adriatic kabel ponuditi vlastitu uslugu digitalne televizije. Osim toga, drugi po veličini kabelski operator u Zagrebu testira svojevrsni kabelski DSL. Riječ je širokopojasnom Internetu brzine 2048/256 Kbps s uključenih 1GB prometa i paketima koji su usporedivi s MAXadslom. Posebno je zanimljivo u toj ponudi što će Adriatic kabel promet naplaćivati po paketima od 1 MB, a ne 512 ili 1024 kao što to sada rade telekomi. Sličan razvojni put najavljuju i u DCM-u. “Sadržaj je taj koji će biti ključan u TV ponudi, i na to smo stavili naglasak. DCM prati pozorno što se događa na tržištu te ulaže velike napore u odgovarajuću tehnologiju koja će održati tvrtku ravnopravnom u dinamičnoj tržišnoj utakmici. Za nas je triple-play strateški važna usluga. Pripremamo tu uslugu i planiramo je uskoro predstaviti tržištu”, zaključio je Damir Hajduk, Komercijalni direktor DCM-a.

Šest mjeseci do triple-play revolucije

U idućih šest mjeseci očekuje se početak prave triple-play revolucije. Svoju ponudu jedinstvene usluge televizije, telefona i interneta najavili su najveći fiksni telekom i dva najveća kabelska operatora. U T-Comu su nam potvrdili da razvijaju vlastiti triple-play koji u dogledno vrijeme žele ponuditi tržištu. U DCM-u kažu da zasad ne mogu govoriti o točnom datumu, ali dodaju da će uskoro ponuditi vlastiti triple-play. U Adriatic kabelu tvrde da će zaokružiti svoju ponudu triple-playom u idućih nekoliko mjeseci. Triple-play zasad nude telekomi Vodatel i Primatel. Vodatel je vodeći pružatelj triple-playa u Hrvatskoj s više od 500 korisnika te usluge.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Molio bih za pomoć, a vidim da se vi razumijete u ovu tematiku. Naime, nedavno sam preselio u Osijek i uzeo sam telefon i internet preko T-Com-a, naravno i adsl. Sada mi nude MAX tv ali se dvoumim. Kupit ću plazmu tako da će već tamo biti digitalni zemaljski programi. Ne znam da li da uzmem zasebni satelitski reciver ili da se ipak odlučim za MAX tv. Vidio sam ponudu od Vodatela koji je uvjerljivo najbolji, mislim što se tiče količine programa koji se mogu gledati.
Molim Vas za komentar.
Pozdrav i zahvaljujem …

Ivezica se moze napasti da ponekad napise i slabi clanak (poput ovog), ali sigurno ne da ga je T-Com kupio. Pa ogledaj covece njegove druge clanke.

Nadam se da su inace stvari koje pises argumentiranije.

tzombixe, sto se izmotavas, to sto si napravio je cisto pljuvanje po T-Conu. Ti to i obicno radis. Ja citam gore o T-Comu, DCMu, Adriatic-kabelu, Vodatelu i Primatelu a jedina tvrtka po kojoj ti pljujes i za ciju uslugu tvrdis da se hvali je T-Comov MAXtv?!?! Opet ti kazem, T-Com je bad igrac, ali mrznja te tjera da paranoicno drzis stangu Vodatelu.

Pa cak i izmisljas. Ti tvrdis da T-Com MAXtv ima probleme sa “nemogucnoscu istovremenog gledanja i snimanja”. To je jos jedna pljuvacka po T-Comu i usto potpuno izmisljena!
MAXtv UOPCE NEMA USLUGU SNIMANJA! O kakvim ti to problemima sa nemogucnoscu istovremenog gledanja i snimanja pricas? Da ti dam hint: …o izmisljenim problemima… kako bi mogao pljuvat po T-comu?

Vodatel predstavlja triple play, Posted by T-Zombix on April 19th, 2006 :

mmislilac, 29.10.2006. u 21:21
…nekako sumljam da ce itko ponuditi ista bolje od ovoga. ALOOO!!!! Vodatel, jel’ moze za vec postojeceg korisnika 5 Mbps + flat-rate za pocetak, poslje se dogovorimo o dodatnim uslugama?…

DCM, Adriatic-kabel i ostali operateri uskoro ce ponuditi svoj IPTV i Triple Play… cijene ce padati a izbor rasti… a ti ces morati puno puno pljuvati… za Vodatel [smiley6][smiley6][smiley6]

Tzombix ima potpuno pravo, stvarno bi bilo ok da su napisali Placeni oglas.

New Report

Close