Svojom virtualnom galerijom žele motivirati i podržati nezavisne umjetnike

Autor: Ivan Tominac , 18. lipanj 2020. u 22:00
Pokretači theGalerije: Marta Jerković, Petra Grbavac, Luka Lajić i Dea Cesar

Održana je prva virtualna interaktivna izložba čija je tema nova perspektiva na svijet i nas same izazvana životom u karanteni.

U vrijeme kada mainstream mediji diktiraju medijsku scenu, oni su odlučili pokrenuti nešto drugačije. Tim od četvero ambicioznih studenata pokrenuo je theGaleriju-virtualnu platformu koja okuplja mlade kreativce, a u vrijeme pandemije uzrokovane novim koronavirusom otišli su i korak dalje te pokrenuli theGalerija koncept virtualne izložbe čija tema je upravo novonastala situacija.

“Spomenuta theGalerija nastala je kao studentska inicijativa koju su pokrenuli prijatelji – Dea Cesar, Petra Grbavac, Marta Jerković i Luka Lajić, studenti odnosa s javnošću. Glavna zamisao projekta je bila kreirati platformu koja će okupljati kreativnu zajednicu mladih koji nemaju priliku u mainstream medijima pokazati svoju umjetničku stranu. Misija nam je dvojaka, odnosno, voljeli bismo s jedne strane motivirati sve kreativce da dijele svoje radove, a samim time onda i inspirirati ostale da se i oni okušaju u nekakvom stvaralaštvu”, započeo je Luka Lajić, student odnosa s javnošću i jedan od pokretača theGalerije.

Kako ističu ovi mladi kreativci theGalerija je uvelike namijenjena onima čiji radovi unatoč jasnoj kvaliteti ne uspijevaju dobiti dio svog medijskog prostora. Tu se theGalerija nameće kao rješenje i njihov put do potencijalne publike.

Ulaznica u umjetnički svijet
“Posebnost ovog projekta je u potpunoj samostalnosti objavljivanja sadržaja jer ga uređuju, sukreiraju i, u konačnici, objavljuju studenti koji rade nezavisno. Naš primarni kriterij što će biti objavljeno nije vezan uz to tko je osoba, koliko je popularna ili uspješna i koliko će nam klikova donijeti već isključivo kvaliteta sadržaja i faktor inspirativnosti. Naglasak stavljamo na “tradicionalne” oblike umjetnosti, poput poezije i fotografije, međutim svaka nova vizija iskazana u nekom drugom formatu je također dobrodošla”, dodao je Lajić.

Da je važno stimulirati studente na ukrupnjavanje vještina kojima će nadograđivati postojeće projekte dokazuje i ovaj mladi tim studenata odnosa s javnošću. Naime, potaknuti zadatkom za kolegij kojeg su morali odraditi odlučili su iskoristi ono što već imaju i na tome izgraditi potpuno novi koncept. Tako su pripremom virtualne izložbe samoj theGaleriji dali dodanu vrijednost, ali i otisnuli se od onoga što smo navikli vidjeti.

“Iako nam je inicijalna ideja bila pripremiti izložbu u fizičkom prostoru, posljedično cijeloj situaciji koja se dogodila, odlučili smo cijelu priču prenijeti u online okruženje. Štoviše, ta nova ideja nam je zapravo omogućila da ovaj projekt zbilja bude potpuno jedinstven i istaknut jer predstavlja prvu virtualnu interaktivnu izložbu tog formata na našim prostorima”, istaknuo je Lajić.

Koncept je nazvan theGalerija koncept, a to je ujedno i službeni naziv izložbe i cijelog projekta. Odlučili su dodati element konceptualnog s namjerom da potpuno oslobode kreativno stvaranje umjetnika od bilo kakvih normi i pravila te centralno težište stave na temu izložbe. Izložba predstavlja spoj profesionalnih fotografkinja i pobjednika amatera foto natječaja. Na taj način se format fotografije htio predstaviti kao ulaznica u umjetnost dostupna svakome na dodir okidača kamere.

S obzirom na to da je glavna vizija theGalerije upravo uključenost svih u stvaranje, foto natječaj iznjedrio je pet pobjednika čiji su radovi uklopljeni u samu izložbu. “Tema izložbe je nova perspektiva na svijet i nas same, izazvana životom u karanteni. Prikazuje radove četiri umjetnice, koje dolaze iz različitih dijelova regije, a dodatna autentičnost je ostvarena time što svaka od njih ima potpuno jedinstven stil stvaranja. Stoga, na izložbi možete vidjeti formate fotografije od portreta i autoportreta sve do dokumentarne i putopisne fotografije”, rekao je Lajić.

Jedinstven doživljaj
Izložbu su postavili na virtualnoj platformi, artsteps, koja im je omogućila maksimalno realističan prikaz onoga što su razradom projekta i zamislili. Osim same šetnje galerijom, izložbu je moguće pogledati uz vođenu turu ali i s VR naočalama koje daju imerzivno iskustvo.

Umjetnice čiji su radovi izloženi barataju i specifičnim stilovima stvaranja koji su donijeli jedinstven doživljaj. Stella Mešić, Irma Vargić, Tajana Dedić – Starović i Vida Žagar dale su dio svog intimnog stvaranja i prikazale viđenje života u karanteni.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
GLAVNI PARTNER
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close