Svinjska kuga nadomak Srbiji, naše službe spremaju efikasnu obranu

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 22. kolovoz 2018. u 22:00
Afrička je svinjska kuga najviše zabilježena u Rumunjskoj/Ivica Galović/PIXSELL

Zbog pojačanog nadzora i kontrola po Dalmaciji je inspekcija zatvorila nekoliko klaonica i mesnica.

Iako u susjednoj Srbiji do sad nije registriran nijedan slučaj afričke svinjske kuge, postoji realna opasnost da se  bolest proširi iz Mađarske i Rumunjske gdje se zaraza proteklih mjeseci raširila.

Kako ističu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije, situacija u Rumunjskoj je pogoršana, zabilježen je veliki broj žarišta i slučajeva afričke svinjske kuge na istoku, što je dovelo do proširenja zaraženog i ugroženog područja prema Srbiji. Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede na naš upit vezano uz informacije da se bolest širi prema Hrvatskoj, odgovaraju kako prema dostupnim službenim informacijama afrička svinjska kuga (ASK) nije zabilježena u Rumunjskoj u blizini granice sa Srbijom. 

Svesti na minimum
Ističu kako je ASK na području Mađarske i Češke prijavljen samo u divljih svinja i nije se proširio izvan zaraženog područja zbog provedbe vrlo strogih rigoroznih mjera. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva prati širenje kuge na području Europske unije (EU) te sudjeluje u svim aktivnostima Europske komisije (EK) kako bi se posljedice širenja svele na najmanju mjeru.

 

1225 kg

mesa uklonjeno u objektima u trima dalmatinskim županijama

"Hrvatska primjenjuje odredbe kojom EK, ovisno o proširenosti ASK, određuje tzv. mjere regionalizacije čime se zaraženo ili rizično područje stavlja pod ograničenje prometa živih svinja, mesa svinja i proizvoda od mesa. Bolest se širi u EU puno dalje i brže zbog ljudskog faktora, a ne zbog prirodne migracije divljih svinja. Kao najvjerojatniji uzrok pojave ASK u Češkoj i Mađarskoj je zaraženo svinjsko meso, salame i kobasice", objašnjavaju. 

Zadnje izbijanje ASK bilo je na području regije Gala?i u Rumunjskoj, uz granicu s Moldavijom, dok su ostala zaražena područja na granici s Mađarskom i Ukrajinom. ASK se širi Rumunjskom uglavnom u nekomercijalnim uzgojima s vrlo lošim biosigurnosnim mjerama, iako je zabilježen i na nekoliko većih farmi. Prema podacima iz ADNS-a, sustava za prijavu bolesti EU, do 12. kolovoza u Rumunjskoj je prijavljeno 675 izbijanja ASK u domaćih i 21 u divljih svinja. ASK u Mađarskoj i Češkoj prijavljen je samo u divljih svinja i trenutačno se nije proširio. Zbog pojačanog rizika od ASK, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane je poduzela niz mjera na podizanju svijesti o ASK. 

Kontrola na granicama
Ažuriran je nacionalni krizni plan, Carinska uprava i Ravnateljstvo policije pojačano kontroliraju unutarnji promet i ulazak u zemlju pošiljaka živih životinja. Educirani su veterinari i inspektori… Osnovano je i stručno tijelo za ASK, s različitim stručnjacima, s planom mjera za sprečavanje unosa ASK u Hrvatsku. Novi sastanak tijela je 29. kolovoza.

Iz Ministarstva su jučer izvijestili da su Veterinarska inspekcija i Mobilna carinska jedinica Ministarstva financija ovih dana provele kontrolu u mesnicama i klaonicama u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji i utvrdile nepravilnosti u pet klaonica, dvije mesnice i jednom stočnom sajmu. Utvrđen je rizik i opasnost za zdravlje potrošača jer u objektima nisu provedeni pregledi životinja prije i nakon klanja, te obvezni pregled svinjetine na trihinelozu.

Nađeno je i meso bez sljedivosti, tj. nepoznata podrijetla. Isto tako je bilo nepravilnosti u evidenciji o sustavu samokontrole po HACCP-u, nisu nađeni dokazi o otpremanju nusproizvoda, dio klaonica nije ispravno čišćen… Zbog zabranjen je rad dva objekta, podignute su kaznene prijave i zabranjena proizvodnja mljevena mesa i pripravaka u jednom objektu…Ukupno je u akciji neškodljivo uklonjeno 1225,83 kg mesa i pripravaka, te lešina odojaka i janjadi.

Komentirajte prvi

New Report

Close