Sveučilište u Zagrebu među tisuću najboljih u svijetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. srpanj 2016. u 09:22
Foto: Hina

Boras: Sveučilište u Zagrebu je bolje za 30-tak mjesta u odnosu na od prošlu godinu.

Sveučilište u Zagrebu jedino je hrvatsko sveučilište među tisuću najboljih sveučilišta na svijetu u 2016. godini prema rangiranju CWUR-a (The Center for World University Rankings) – Centra za rangiranje sveučilišta u svijetu i nalazi se u "zlatnoj sredini" – odnosno 536. je na ljestvici, a najbolje svjetsko sveučilište je američko Sveučilište Harvard. 

 Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boris je u utorak, na potpisivanju ugovora o suradnji Grada Zagreba i Sveučilišta, na molbu novinara komentirao poziciju zagrebačkoga Sveučilišta na rang listi tisuću najboljih svjetskih sveučilišta rekavši kako je CWUR  jedna od najpoznatijih i najsveobuhvatnijih lista koja uzima u obzir ne samo znanstvenu produkciju nego i kvalitetu obrazovanja.

 Boras:  Sveučilište u Zagrebu je bolje za 30-tak mjesta u odnosu na od prošlu godinu

  Rektor Boras rekao je kako je zagrebačko Sveučilište bolje rangirano za 30-tak mjesta u odnosu na prošlu godinu te da je najbolje ocjene dobilo za kvalitetu profesora. Dodao je kako je Sveučilište kvalitetnije od ukupne ocjene i u znanstvenim citatima, ali da je točno na sredini kada je riječ o znanstvenoj produkciji.

 To pak znači, objasnio je, "da kada uspijemo u ovom našem relativno malom izdvajanju koje država daje za visoko obrazovanje napraviti određene projekte ili znanstvene članke, onda su oni vrhunski. A nemamo ih dovoljno i to treba popraviti".

 Istaknuo je kako se mora zajednički djelovati, odnosno da država treba više izdvajati za visoko obrazovanje, ali po uzoru i na potpisani sporazum s gradom Zagrebom, ulagati treba i lokalna zajednica. Ustvrdio je kako su rezultati u kojima je Sveučilište slabije ocijenjeno izravna posljedica smanjenja financiranja.

 "To se točno vidi. Kvaliteta obrazovanja nastavnika je izvanredna, kao i njihova znanstvene produkcija koja je pak, naravno manja zbog nedostatka novca", rekao je Boras.

  Boras smatra kako "u našem siromaštvu treba za znanost i obrazovanje izdvajati najmanje 1,2 posto". Rekao je kako čak niti ne traže da taj skok bude odjednom, iako je predviđen u Strategiji obrazovanja nego da se svake godine poveća za određeni postotak. 

Među deset najboljih sveučilišta na svijetu osam je američkih 

  Najbolja sveučilišta na svijetu su redom Harvard, Stanford, Massachusetts – MIT, Cambridge, Oxford, Columbia, Barklex, Chicago, Princeton i Yale, odnosno među deset najboljih osam je američkih, a dva sveučilišta su iz Ujedinjenoga Kraljevstva – četvrto rangirani Cambridge i mjesto iza njega, tradicionalni rival Oxford.   

 Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju čak 224 sveučilišta među tisuću najboljih, slijedi ih Kina s 90 sveučilišta, Japan sa 74 i Ujedinjeno Kraljevstvo sa 65 sveučilišta na listi najboljih.      

 U Južnoj Koreji su 36 sveučilišta od tisuću najboljih, u Kanadi 32,  Australiji27, Tajvanu 21, Brazilu 17, Indiji 16, Turskoj deset, Iranu osam, Izraelu sedam , Hong Kongu šest, Južnoj Africi pet, Egiptu četiri, Argentini, Maleziji, Saudijskoj Arabiji i Tajlandu po tri sveučilišta, te u Kolumbiji, Meksiku i Singapuru po dva sveučilišta.

  Pet najboljih sveučilišta u Aziji i Oceaniji su Sveučilište u Tokiju na 13. mjestu, Sveučilište u Kyotu na 20 mjestu, Nacionalno Sveučilište Seul na 24. mjestu, Hebrew Sveučilište u Jeruzalemu na 26. mjestu i japansko Sveučilište Keio na 33. mjestu.

 Sveučilište u Ljubljani na 477. mjestu, Sveučilište u Zagrebu 536., a Sveučilište u Beogradu 655. od tisuću najboljih u svijetu

 Sveučilište u Ljubljani najbolje je sveučilište u okruženju i rangirano je na 477. mjestu, drugo je Sveučilište u Zagrebu na 536. mjestu, te Sveučilište u Beogradu na 655. mjestu od tisuću najboljih svjetskih sveučilišta. Među tisuću najboljih svjetskih sveučilišta je još jedno slovensko – Sveučilište u Mariboru na 804. mjestu .

 Po jedno sveučilište na listi od tisuću najboljih imaju i Bugarska, Cipar, Estonija, Island, Libanon, Litva , Pakistan, Puerto Rico, Slovačka, Uganda, Ujedinjeni Arapski Emirati, i Urugvaj.

  Najbolje europsko sveučilište je britanski Cambridge, a među pet najbolje rangiranih europskih sveučilišta je i Oxford, odmah iza Cambridgea. Slijede Švicarski savezni institut za tehnologiju- ETH iz Zuericha na 23. mjestu, UCL (University College London) na 31. mjestu i Imperial College London na 35. mjestu od tisuću najboljih svjetskih sveučilišta. Njemačka je zemlja Europske unije u kojoj je najveći broj sveučilišta među prvih tisuću – ukupno 56, slijedi Francuska s 48, Španjolska s 41, Nizozemska s 13, Austrija s 12. Švedska s 11 sveučilišta, Belgija s deset, Finska i Poljska s po devet, Irska s osam sveučilišta, Grčka sa sedam, Mađarska i Portugal s po šest sveučilišta, Danska s pet, Češka s četiri te Rumunjska s dva sveučilišta. Švicarska ima pak devet sveučilišta među tisuću najboljih na svijetu, a Norveška i Rusija po pet sveučilišta. 

CWUR koristi osam pokazatelja u sastavljanju poretka najboljih sveučilišta na svijetu

 U sastavku poretka najboljih sveučilišta na svijetu CWUR koristi osam pokazatelja od kojih tri pokazatelja čine 75 posto u ukupnoj ocjeni, a participiraju ravnomjerno s 25 posto. To su – kvaliteta obrazovanja mjerena brojem studenata i bivših studenata koji su dobili najprestižnija međunarodna priznanja, nagrade i medalje srazmjerno veličini sveučilišta. Drugi od tri pokazatelja je zapošljivost završenih studenata, mjerena brojem onih koji su zaposleni na čelnim pozicijama u vodećim svjetskim tvrtkama, također razmjerno veličini sveučilišta. Treći pokazatelj koji donosi četvrtinu u ukupnoj ocjeni je kvaliteta fakulteta mjerena brojem članova akademske zajednice koji su osvojili najuglednija međunarodna prizanja, nagrade i medalje,

 Ostalih pet pokazatelja ravnopravno, svaki s po pet posto udjela, utječu na ukupnu ocjenu. To su – broj radova objavljenih u uglednim znanstvenim časopisima, utjecaj mjeren brojem znanstvenih radova objavljenih u najutjecajnijim časopisima, citiranost znanstvenih radova, utjecaj sveučilišta na širu znastvenu zajednicu mjerena h-indexom, koji kao scientometrijski indikator u osnovi služi za usporedbu sveučilišta i znanstvenika samo iz istoga područja i približno istog radnog iskustva, te broj međunarodnih patenata. 

 Predsjednik CWUR-a dr. Nadim Mahassen istaknuo je kako su ove godine među tisuću najboljih sveučilišta u svijetu sveučilišta iz 60 zemalja što je najveći broj zemalja do sada, Mahassen se nada da će se taj trend i nastaviti te da će još više zemalja imati sveučilišta među tisuću najboljih.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ma daj, i ja sam trenutno na Umass-u Lowell…

Ovo je totalno drukcija stvar od onoga sto mi poimamo kao sveuciliste….

Medju 1000. Vau.

Ja sam trenutno mozda i na najboljem fakultetu na svijetu (MIT).

Jasno mi je zasto ima tu titulu.

Povezanost sa privatnim sektorom, out of the box razmisljanje, dostupnost profesora, zahtjevan entry…

Vrlo jednostavno.

koje je vaso završio???? – pa i karamrle, pola filozofskog??

New Report

Close