Svemirske tehnologije mogle bi stvoriti nove poslove

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2020. u 21:59
Ministrica znanosti Blaženka Divjak/GORAN STANZL/PIXSELL

Prema Komisijom planu oporavka EU i prijedlogu novog europskog proračuna, za istraživanje svemira trebala bi se osigurati sredstva veća od 14 milijardi eura.

Ministrica znanosti Blaženka Divjak otvorila je u utorak dvodnevnu online konferenciju o opažanju i promatranju Zemlje iz svemira, istaknuvši kako svemirske tehnologije oblikuju našu budućnost i imaju velik utjecaj na održivi gospodarski razvoj.

U utorak i srijedu održava se samit #EoERoadshow – Online Roadshow, u organizaciji hrvatskog ministarstva znanosti i obrazovanja i Europske komisije.

Sudjeluju istraživači i stručnjaci iz javnog i privatnog sektora iz Europe i šire, razmjenjuju informacija o razvoju i primjeni svemirskih tehnologija i svemirskih podataka u svakodnevici i radu.

Divjak navodi da je Europa “predvodnik u istraživanju svemira”, dok programi Kopernik, Galileo i EGNOS doprinose društvenim i gospodarskim izazovima. Svemirske tehnologije otvaraju prostor za nova radna mjesta, naglasak je na “poslovima budućnosti i održivom gospodarskom razvoju”, ističe Divjak.

Timo Pesonen, glavni direktor za obrambenu industriju i svemir EK, rekao je da su “nove tehnologije ključne da se održi konkurentnost naše industrije”, što neće biti moguće bez ulaganja. Prema Komisijom planu oporavka EU i prijedlogu

Komentirajte prvi

New Report

Close