‘Sve što smo radili može se procijeniti tek u najzahtjevnijim okolnostima’

Autor: Ana Blašković , 02. kolovoz 2020. u 21:59
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U državnu blagajnu iz prošlogodišnje dobiti ide nešto više od 117 milijuna kuna, dok najveći dio iznosa, oko 810 milijuna, ostaje u općim pričuvama središnje banke.

Hrvatska narodna banka u prošloj godini ostvarila je 927 milijuna kuna dobiti. Tako će nakon dvije godine, u kojima su tečajne razlike (premda tek knjigovodstvena kategorija) rezultat prebacile u minus, središnja banka u proračun preusmjeriti dio dobiti, što je predviđeno i Zakonom o HNB-u. U državnu blagajnu iz prošlogodišnje dobiti ide nešto više od 117 milijuna kuna, dok najveći dio iznosa, oko 810 milijuna, ostaje u općim pričuvama središnje banke. Iz perspektive sredine 2020. u kojoj se zbog koronavirusa pad projicira oko 10 posto, nezaposlenost prema 300.000, a sustav stabiliziran teškom artiljerijom HNB-a, dok će se razmjeri efekta na banke tek vidjeti na jesen, 2019. bila je iznimno lagana.

“Prošla godina, u kojoj su ostvareni ključni koraci prema pridruživanju europskom tečajnom mehanizmu i bankovnoj uniji, bila je uspješna i gospodarski i sa stajališta ostvarivanja ciljeva HNB-a. Kao i svih godina prije toga, razborita politka HNB-a, vođena isključivo stručnim načelima i brigom za ekonomsko blagostanje građana i poduzetnika, povećala je otpornost gospodarstva i stvorila zalihe za krizno djelovanje”, osvrnuo se guverner Boris Vujčić u uvodnoj riječi.

“Upravljanje pričuvama, monetarna politika, kapitalni zahtjevi prema bankama, platni promet, opskrba gotovinom i sve ostalo što smo za opće dobro u središnjoj banci napravili u 2019. može se procijeniti tek u najzahtjevnim mogućim okolnostima. U vrijeme objave ovog izvješća znamo da je 2020. upravo takva”, istaknuo je guverner Vujčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close