Hrvatska poljoprivredna gospodarstva početkom ove godine imala su oko dva milijuna svinja i goveda. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA), goveda – teladi, junadi u tovu, junica i krava – zabilježeno je čak 470.210, što je za 13.694 grla ili 3% više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. No broj krava je u tom razdoblju sa 177.714 pao na 174.040 grla, za 3674 ili 2,07% u odnosu na 2015. Dr. sc. Marija Dražić, voditeljica Sektora za razvoj stočarske proizvodnje u HPA, kaže kako je usporedba tih podataka s brojem aktivnih gospodarstava pokazala kako s proizvodnjom uglavnom prestaju mala gospodarstva koja su u prethodnoj godini imala do tri krave.
Činjenica je, međutim, da je taj trend prisutan već dugi niz godina, posebice od 2006., a kao glavne razloge za to Marija Dražić navodi demografsku strukturu na našim ruralnim prostorima, česte i velike promjene tržišnih cijena mlijeka i mesa, znatan porast cijena stočne hrane u vrijeme nepovoljnih klimatskih uvjeta, suše ili poplave koje uzrokuju nedostatak stočne hrane, pojave mikotoksina u stočnoj hrani te prestanak otkupa mlijeka na znatnom broju mliječnih farmi. Smanjenje broja krava nije karakteristika samo hrvatskog uzgoja goveda, već je trend u mnogim zemljama – objašnjava ona. U Austriji je, primjerice, broj krava tijekom zadnjih 50 godina smanjen za više od 30%, a slično je i u Njemačkoj. "U sektoru proizvodnje mlijeka taj podatak manje zabrinjava, jer se primjenom suvremenih metoda selekcije i modernih tehnologija povećava proizvodnost po grlu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu