Svako malo im kucaju na vrata kupci koji za kvadrat nude nekoliko stotina eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2020. u 09:51
23.04.2020., Zagreb - Frankopanska 2. Kupola na zgradi na krizanju Frankopanske i Ilice radi novog potresa zadobila je jos veca ostecenja te prijeti urusavanjem. Mjerodavne sluzbe odmah su izasle na teren i procijenjuju situaciju. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hoće li se uništeni prostori obnavljati, hoće li na mjestima problematičnih zgrada nicati novogradnja, tko će sve na tome zaraditi, a tko izgubiti, odgonetat će se godinama. Potres je, na žalost, opet otvorio prostor za veliki lov u mutnom.

Kvadrat stana u Zagrebu je od popuštanja karantene poskupio za dva, a kuće za šest eura, piše u četvrtak Večernji list, navodeći i da se vlasnicima nekretnina oštećenih u potresu sve češće javljaju ‘lovci u mutnom’ koji za kvadrat nude tek nekoliko stotina eura.

Popuštanjem karantene dinamičnije je i na tržištu nekretnina, posebno u glavnom gradu, gdje je potres izbacio iz upotrebe na desetke tisuća poslovnih i stambenih jedinica, navodi dnevnik.

Država tek priprema modele za sanaciju objekata, no daleko od očiju javnosti na terenu se događa svašta. Vlasnicima oštećenih nekretnina u centru grada svako malo kucaju na vrata potencijalni kupci koji za kvadrat prostora nude nekoliko stotina eura, mnogi sada bruse zube i kuju planove na tuđoj muci.

Hoće li se uništeni prostori obnavljati, hoće li na mjestima problematičnih zgrada nicati novogradnja, tko će sve na tome zaraditi, a tko izgubiti, odgonetat će se godinama. Potres je, na žalost, opet otvorio prostor za veliki lov u mutnom u čemu su mnogi ispekli zanat, piše Večernji list.

Kad je riječ o prodaji nekretnina, trenutačna je situacija u Zagrebu takva da ljudi čekaju u kom će smjeru otići klatno, kupci se nadaju padu vrijednosti nekretnina, prodavatelji zadržavanju dosadašnjih cijena. Peđa Kovačević, suvlasnik jedne agencije, kaže da to u stvarnosti izgleda tako da vlasnik oštećene nekretnine u centru Zagreba traži 120 tisuća eura, kupac mu nudi 60 tisuća i na tome sve završava.

“Do jeseni će biti više preciznijih informacija o obnovi, o tome tko će imati pravo na plaćen najam stana, kako će banke procjenjivati vrijednost nekretnina”, kaže Kovačević.

Nakon početnog karantenskog šoka, pa i pada cijena, među prvima se rasplamsalo tržište najma stanova koje se po traženim cijenama vraća na razine na kojima su bile prije uvođenja karantene, što je prilično skupo u odnosu na standard i primanja studentske i podstanarske populacije. Kovačević, međutim, kaže da se relativno brzo iznajmljuju samo nekretnine s prihvatljivim cijenama, donosi Večernji list.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nekretnine u centru su debelo precijenjene u odnosu na ono što nude. 100g stare neodržavane zgrade, bez lifta, bez parkinga, sa kojekako uvedenim instalcijama teško da mogu opravdati cijenu od 1500€ m2. Sad nakon potresa to će svima postati jasno. Lokacija je nabitniji parametar za određivanje cijene ali to ne podrazumijeva kupit ruševinu koja je još dodatno opterećena sa milijun problema.

pa toliko košta novogradnja!?

New Report

Close