Svaki vlasnik nekretnine mora imati ovaj dokument: Kazne se penju i do 30.000 kuna ako ga ne posjedujete

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2021. u 08:33
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Zahtjev se šalje na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Svaka je nekretnina dužna imati energetski certifikat, osim ruševina. To je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade a izrađuju ga ovlaštene osobe za energetsko certificiranje kojima dozvolu daje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Certifikat vrijedi 10 godina i sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, rok važenja certifikata, oznaku energetskog certifikata, podatke o termotehničkim sustavima, energetske potrebe zgrade, podatke o korištenju obnovljivih izvora energije…

Ne izdaju se za zgrade koje se koriste za održavanje vjerskih obreda, zgradu čiji je rok uporabe do dvije godine, industrijsko postrojenje, radionicu i nestambenu poljoprivrednu zgradu s malim energetskim potrebama ili za stambenu zgradu koja se koristi manje od četiri mjeseca godišnje te za slobodnostojeću zgradu s ukupnom korisnom površinom manjom od 50 m2, piše Dnevnik.hr

Kada se provodi energetski pregled, analizira se način gospodarenja energijom, toplinske karakteristike, sustavi grijanja, hlađenja, ventilacije, klimatizacije, rasvjete, opskrbe vodom…

Ako nemate energetski certifikat mogli biste zaraditi paprene kazne. Zakonom o gradnji (Narodne novine broj 153/13, 20/17) propisane su novčane kazne u iznosu od 15.000 do 30.000 kuna za pravne osobe odnosno u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna za fizičke osobe koje kao vlasnici zgrade ili njezinog posebnog dijela ne pribave energetski certifikat prije njihove prodaje.

Zahtjev za certifikaciju se podnosi na obrascu zahtjeva za fizičke osobe odnosno na obrascu zahtjeva za pravne osobe. Zahtjev mora biti ispisan u pisanom ili/i elektroničkom obliku tiskanim slovima, popunjen u cijelosti te potpisan od fizičke osobe kao podnositelja zahtjeva i potpisan od odgovorne osobe u pravnoj osobi koja podnosi zahtjev.

Zahtjev se šalje na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Više informacija provjerite ovdje.

Na službenoj stranici Hrvatske udruge energetskih certifikatora objavljene su preporučene cijene. Ovisno o vrsti nekretnine, cijene se kreću od 2500 do 100.000 kuna. Detaljan popis možete pogledati ovdje.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Svaka čast Assy, 100% točno sve

Novinar se pogubio malo. Proucit materiju prije objave. Ovako je smijesan.

Napisali ste potpuno neistinite i netočne podatke. Link na zahtjev koji ste stavili je zahtjev za izdavanjem ovlaštenja za osobe koje provode energetske preglede, a zahtjev za izdavanjem energetskog certifikata ne postoji. Nije točno da svaka nekretnina mora imati energetski certifikat. Tekst je pun netočnih i neistinitih podataka da se to ne da ni komentirat.

Osoba koja je ovo pisala definitivno o toj temi ne zna ništa, a nije se potrudila ni saznati.

Kome treba rit nafilati,stoko? Ako se nekretnina prodavala i do sada je trebao energetski certifikat. Ovu kuću u kojoj živim, a ostala mi je od roditelja jedva održavam, od kad ste “upalili svjetlo”, nitko me ne pita kako živim, i ne treba, samo me ostavite na miru,  oduzeli bi i naplatili  zrak koji udišemo. Za to će isto valjda fičfirić nekog politikanta otvoriti “nužno potrebnu agenciju” kakvih bezbroj financiramo, i  ovo je maslo kao i “razdjelnikovo”. Ništa mi niste dali, kuća je građena u YU kreditima, što vi imate s tom kućom, ponašate se kao da ste je vi gradili. Od ove države dobila sam mogućnost rada od 12h dnevno, oboliš i onda te prvi radni radni dan čeka otkaz. Moči ću se žaliti sv. Petru. Ali kako vas jebe tuđa imovina, neopisivo i kako kune iz nje izvući. Samo daj novac ovako ili onako, kao da ste je poklanjali, a ne sve razjebali što se godinama i kreditima radilo. Više ne znate gdje  bi uzeli da se nahrane svi nepotrebni i nesposobni uhljebi tj. poslušnici, biračko tijelo.

New Report

Close