Suradnja s Hrvatskom ‘na radaru’ 30-ak kineskih tvrtki

Autor: Marija Brnić , 05. studeni 2019. u 22:01
Sajam se održava u šangajskom Centru za konvencije na frapantnih 400.000 m2, Foto: PD

U Šangaju šansu traži 16 naših gospodarstvenika.

Na svečano otvorenom Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu, koji se s ciljem povećanja uvoza i smanjenja trgovinskog suficita drugi put održava u Šangaju, do nedjelje svoje proizvode na štandovima izlažu i četiri hrvatske tvrtke, a ukupno će još 12 naših gospodarstvenika sudjelovati na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu, koji će se u okviru sajma održati danas. Forum organizira Hrvatska gospodarska komora, a osim za predstavljanje gospodarskog i investicijskog potencijala Hrvatske, interes za konkretne poslovne razgovore s hrvatskim poduzetnicima iskazalo je više od 30 kineskih tvrtki.

'Ispipavanje' terena

Među tvrtkama čiji su predstavnici otputovali za Šangaj neke već uspješno posluju na tom najvećem tržištu, ali teren “ispipavaju” i male, slabo poznate tvrtke. Nove prilike u najmnogoljudnijoj državi traže Pan Parket, Podravka, Zdenka, Inovatus Usluge, Adiratic health & care travel agency, Exotrade Rijeka, Education Travel Worldwide, tvrtke Foto revija, Milena kao i poljoprivredna zadruga Gospoja iz Vrbnika, te tvrtke AMPnet IO i Intereuropa Global Logistic service, koje se ujedno i predstavljaju na štandu. Osim njih, na štandovima nastupaju i Megajoulete, te Degenija.

 

4tisuće

kompanija iz 150 zemalja predstavlja se na CIIE sajmu u Šangaju

Sajam je ove godine okupio oko 150 zemalja i regija, te međunarodnih organizacija, uz gotovo 4000 kompanija koje će se predstaviti na frapantnih 400 tisuća kvadratnih metara izložbenog prostora.

Sajam je jučer svečano otvorio Kineski predsjednik Xi Jinping, šaljući poruku da je danas važno da postoji međusobno razumijevanje i da se ljudi povezuju, a da se sprječava ratove, protekcionizam i unilateralizam. Prema organizatorima, lanjski, prvi Uvozni sajam bio je učinkovit – ostvareno je 90 posto dogovorenih poslova, a vrijednost ugovora je oko 52 milijarde eura.

HGK nudi prostor

Iz HGK, koji je tijekom prošlog, prvog Uvoznog sajma svečano otvorila svoje predstavništvo u Šangaju, ističu kako je interes za suradnju s hrvatskim tvrtkama u porastu, posebno nakon održavanja Summita 16+1/17+1 u Dubrovniku. HGK, inače, našim tvrtkama zainteresiranim za poslovanje u Kini omogućuje i korištenje prostora u predstavništvu, a dosad je, kažu, interes iskazalo oko 20 tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close