Subvencija za podstanarstvo i do 1.500 kuna mjesečno, evo kako ostvariti ovo pravo

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2020. u 08:38
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Ako kućanstvo ima više od četiri člana, iznos se za svakoga člana povećava se za 100 kuna mjesečno.

Budući da su podstanari jedna od najugroženijih skupina hrvatskoga društva, u riječkoj Odluci o socijalnoj skrbi predviđene su subvencije za podstanarstvo, piše Novi list.

– Grad Rijeka će podmirivati naknadu za troškove zaštićene i slobodne ugovorene najamnine najmoprimcu u visini od 50 posto iznosa najamnine, odnosno najviše do tisuću kuna mjesečno. Najmoprimac koji plaća zaštićenu najamninu te najmoprimac koji plaća slobodno ugovorenu najamninu za stan u vlasništvu pravne osobe može ostvariti pravo na podmirenje troškova najamnine ako ispunjava socijalni uvjet ili uvjet prihoda ili uvjet jednoroditeljstva.

To se odnosi za stan koji je u vlasništvu pravne osobe. Osigurali smo pomoć i onima koji žive u stanovima koji su u vlasništvu fizičke osobe. Za korisnike koji ispunjavaju socijalni uvjet – pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, ovisno o broju članova kućanstva i to za samca u iznosu od 500 kuna mjesečno, za dvočlano kućanstvo 750 kuna mjesečno, za tročlano kućanstvo 750 kuna mjesečno, za četveročlano kućanstvo 800 kuna mjesečno.

Ako kućanstvo ima više od četiri člana, iznos se za svakoga člana povećava se za 100 kuna mjesečno do maksimalnog iznosa od 1.500 kuna mjesečno, pojasnila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković za Novi list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Osobno mislim da je subvencija podstanarstva puno bolje rješenje od subvencije stambenih kredita za određenu skupinu ljudi jer od nje imaju koristi svi. Subvencija stambenih kredita zapravo je bio veliki udar na podstanare koji nemaju mogućnosti uzeti takav kredit. Šteta što ga je pokrenula samo jedna lokalna zajednica umjesto države. Mislim da bi primjer vrlo brzo mogli slijediti i drugi. Sve u svemu veliki iskorak za Hrvatsku.
Baš me zanima hoće li se možda naći neki kreativni Hrvat koji posjeduje pet nekretnina u Dalmaciji, Istri ili Zagrebu, iznajmiti svoje vlasništvo i prijaviti se kao podstanar u Rijeci samo da bi uzimao poticaje. Zbog velike neravnoteže tržišta nekretnina i simboličnog poreza na dnevni najam to bi moglo biti i te kako isplativo.

New Report

Close