Stvara se prvi nacionalni pregled održivog razvoja

Autor: Sergej Novosel Vučković , 27. ožujak 2019. u 22:00
Čelnik HGK Luka Burilović, Foto: LUKA STANZL/PIXSELL

Hrvatska u srpnju na Političkom forumu UN-a o ostvarenjima 17 ciljeva OR-a.

Hrvatska će u srpnju na Političkom forumu UN-a prvi put, kroz tzv. dobrovoljni nacionalni pregled, predstaviti što je postigla u ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja (OR) s gospodarskog, društvenog i okolišnog, tj. ekološkog aspekta.

O tome što je država napravila i tek treba ne bi li se primijenila program održivog razvoja UN-a do 2030., govorilo se u ponedjeljak na konferenciji HGK Podržimo održivo. Akteri iz državne vlasti, diplomacije, gospodarstva i znanstvene zajednice poručili su da je naša generacija prva koja je u prilici iskorijeniti siromaštvo, ali i zadnja koja može zaustaviti klimatske promjene. Održivi razvoj, baziran na ‘misiji’ da razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjih naraštaja ne ugrožava potrebe budućih, može biti alat za ostvarenje tih ciljeva i globalno i nacionalno. Neki od njih su i jednak pristup obrazovanju i zdravstvu, tržištu rada… “Nas čeka veliki test, da budemo kreatori promjena, a ne pasivni promatrači”, upozorio je šef  HGK Luka Burilović, ističući kako je važno da svi daju doprinos ostvarenju OR-a i nacionalnog pregleda.

Zbog toga je HGK na platformi HGK_COR akcelerator okupio sve koji bi vukli ka većoj održivosti gospodarstva i društva. I poduzetnici su tako pozvani da na stranicama HGK ispune upitnik s primjerima dobre prakse, kao podlogu za izradu pregleda u vezi gospodarstva. Da pomaka ima prepoznao je i UN u lanjskom nalazu o postignućima OR-a, prema kojima je Hrvatska skočila za 15 mjesta u odnosu na 2017. i sad je 21. od 156 zemalja svijeta.     

Komentirajte prvi

New Report

Close