FOTO: U ovom dijelu Europe strelovito raste projekt mladog hrvatskog poduzetnika Dine Karića

Autor: Marija Crnjak , 11. svibanj 2022. u 09:51
Osnivač WalQinna Dino Karić/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Startup za hibridne oblike smještaja već ima 250 jedinica u pet zemalja.

Već na praksi u svjetski poznatim luksuznim hotelima, za vrijeme studija ekonomije, menadžmenta i hotelijerstva u Švicarskoj, te kroz vlastite potrebe kao gosta, mladi poduzetnik Dino Karić pohvatao je smisao aktualne transformacije hotelskog i smještajnog biznisa koja je postala još više neizbježna tijekom Covid pandemije.

Tržište ne može pokriti potrebe velikog dijela današnjih modernih putnika, kojima kronično nedostaje fleksibilna ponuda kratkoročnog i srednjoročnog smještaja, a hotelska ponuda više ne odgovara njihovom načinu života i putovanja.

Investitorima u nekretnine s druge strane i hotelski i rentijerski biznis postaje sve manje profitabilan, uz jako visoke troškove poslovanja i sve težu borbu za osoblje.

Hibridni oblici smještaja koje je omogućio razvoj tehnologija stoga su u cijelom svijetu sada najbrže rastući segment turizma i upravljanja stambenim nekretninama. U ovom dijelu Europe tako strelovito raste startup projekt WalQinn, koji je prije samo šest godina Karić s nekolicinom prijatelja i kolega pokrenuo kao studentski eksperiment s nekoliko stanova u Sarajevu, a danas broji 250 jedinica u pet zemalja, i zasad još bar toliko tržišta u fazi razvoja.

Do kraja godine u Zagrebu će WalQinn imati stotinjak objekata različite namjene, otkriva za Poslovni dnevnik Dino Karić. WalQinn je, uz Karića, osnovao suradnik iz Francuske Ethan Benillouche, koji je ravnopravni partner u tvrtki, a vodi razvoj i opremanje novih nekretnina, dok Karić obnaša funkciju predsjednika Uprave WalQinna.

Tvrtka čije je sjedište u Švicarskoj danas zapošljava 40 ljudi, čiji je prosjek godina 34. “Interes za naš model poslovanja raste i među vlasnicima i među investitorima, tako da je već tijekom pandemije krenulo intenzivno širenje i kad je u pitanju broj vlasnika nekretnina koji nam povjerava svoje objekte, tako i po pitanju novih destinacija.

40

zaposlenih ima WalQinn, a prosjek godina djelatnika je 34

Vlasnicima nudimo u manjoj mjeri najam, a najčešće ugovor o upravljanju koji predstavlja ‘one stop shop’ u kojem preuzimamo sve od opremanja do promocije i čišćenja, s tim da su nekretnine kojima upravljamo različitih namjena, od kratkoročnog najma turistima do duljeg najma poslovnim ljudima, onima koji nisu vezani uz radno mjesto.

Namjena ovisi i o sezoni te nastojimo da se jedinice mogu brzo prenamijeniti, s obzirom na nestalna vremena u kojima živimo. Ono što je vlasnicima i investitorima jako važno je da im kroz naš koncept značajno smanjujemo troškove, i do 40 posto, bilo kroz drukčije korištenje namještaja ili rezanje broja osoblja automatizacijom repetitivnih poslova”, pojašnjava Karić.

FOTO: Walqinn

FOTO: Walqinn

Namjena ovisi i o lokacijama, a zasad se WalQinnovi stanovi mogu unajmiti u Zagrebu, Bruxellesu, Berlinu, Sofiji i Sarajevu, s tim da je najviše jedinica upravo u Zagrebu, gdje je najčešća namjena kratkoročni najam turistima.

WalQinn je u Zagrebu s biznisom krenuo 2018. godine i nakon što su ih korona i potresi bacili unazad, od prošle godine kreće intenzivan razvoj u glavnom gradu Hrvatske, gdje se Karić i odlučio nastaniti. U Bruxellesu su jedinice u njihovom portfelju namijenjene najviše colivingu, i tamo uređuju još dvije zgrade za najam, a nove lokacije koje će se uskoro otvoriti su Beč te Beograd koji već dulje razmatraju, kao i Atenu.

Idući veliki projekt vezan je za Beč/SHUTTERSTOCK

Inovativan koncept
“U Beču smo uzeli u upravljanje jedan hotel od 120 soba koji je prije korone ugošćavao grupe, te je zatvoren u pandemiji. Mi ćemo nakon obnove objekta imati 110 jedinica koje će biti kombinacija servisiranih apartmana i colivinga, i za taj objekt smišljamo poseban brend, jer nam je cilj imati prepoznatljivost pojedinih objekata i oblika usluge.

Također, umjesto klasičnog hotelskog restorana ovaj će objekt imati “dark kitchen” koncept, te će kuhinja s više restoranskih koncepta opsluživati i vanjske goste, dok će za one hotelske biti integrirana putem aplikacije kroz koju gosti obavljaju i check in”, ističe Karić.

Ovaj objekt uzima kao primjer modela koji uz drukčiji F&B koncept značajno smanjuje troškove osoblja u nizu drugih usluga koje su automatizirane.

Zapravo, tvrtka je u konstantnoj potrazi za objektima poput ovog bečkog hotela, u kojima se može smjestiti više jedinica. U Zagrebu imaju sličan objekt u Petrovoj ulici, a najnovija akvizicija je objekt s 50-tak soba u Berlinu, jednom od najživljih gradova Europe gdje WalQinn razvija sličan koncept kao u Beču.

Karić

Vlasnicima nekretnina i investitorima jako je važno da im kroz naš koncept značajno smanjujemo troškove, i do 40 posto.

Mamac za investitore
Kad su u pitanju brendovi, ovaj startup od 2020. godine povezan je i s jednim od najvećih svjetskih hotelskih brendova, te se dio njihova portfelja koji spada u luksuzni i premium segment prodaje kroz Marriottovu platformu Homes&Villas, uključujući i dio apartmana u Zagrebu. Karić ističe kako su njihovi objekti najviše nalik lifestyle hotelima, te pružaju takvu vrstu centralizirane ponude i poslovanja, uz manje operativne troškove.

“U hotelskom biznisu ‘preživjet’ će luksuzni hoteli, ljetni resorti i lifestyle hoteli. Klasični city hoteli već sad su upali u rascjep, jer ne ispunjavaju potrebe gostiju i imaju visoke troškove poslovanja.

Zato su i investitorima jako zanimljivi projekti poput ovoga, imamo svjetske primjere startup tvrtki koje su jako brzo izašle na burzu. Trenutno je većina jedinica kojima upravljamo u vlasništvu fizičkih osoba, a cilj nam je privući institucionalne ulagače, građevinare, developere koji vide svoju matematiku, pogotovo u svjetlu aktualne inflacije.

Već smo imali nekih ponuda za prodaju tvrtke, no to je bilo na krilima pandemije koja je srušila cijene. Mi smo počeli i razvili se kao financijski solidna tvrtka, s ciljem stvaranja dobiti koju reinvestiramo, i ne pristajemo na ‘discount’. Prave ponude tek nam predstoje”, zaključuje Dino Karić.

110

smještajnih jedinica imat će u Beču gdje su u upravljanje uzeli jedan hotel

Komentirajte prvi

New Report

Close