Studentska iksica dobiva nove namjene? Njome će se otključavati domovi i još mnogo toga

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2023. u 09:27
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon što je uvedena digitalna osobna iskaznica, sada više nema razloga zašto ne bi mogla postojati i digitalna iksica, odnosno kako je utvrdio HSZ – mobilni studentski identitet.

Hrvatski studentski zbor radi na unaprjeđenju studentske isprave te je u tijeku promjena Pravilnika o studentskoj ispravi. Tako bi iksica, osim za subvenciju u menzi, kako to prenosi portal srednja.hr, mogla uskoro služiti i kao ključ za ulaz u studentske prostore, pokaz za javni prijevoz i europska studentska kartica.

Tako je Hrvatski studentski zbor (HSZ) krajem prošle godine usvojio Rezoluciju o studentskoj iskaznici. Modernizacijom života, stoji u njihovom izvještaju, potrebne su promjene koje bi olakšale komunikaciju i svakodnevni život studenata. Nakon što je uvedena digitalna osobna iskaznica, sada više nema razloga zašto ne bi mogla postojati i digitalna iksica, odnosno kako je utvrdio HSZ – mobilni studentski identitet.

Ono što će posebno razveseliti studente, piše srednja.hr, na Erasmusu je da se u iksicu planira integrirati European Student Identifier (ESI). Tim će se iksica moći koristiti za ostvarivanje studentskih usluga u brojnim državama.

“Potrebno je osigurati pristupanje uslugama studentske iskaznice u digitalnom obliku, primjerice po uzoru na digitalnu osobnu iskaznicu s ciljem daljnje digitalne transformacije visokog obrazovanja i studentskog života. Predlažemo razmatranje uvođenje mobilnog identiteta kao digitalnog oblika studentske iskaznice u oblika aplikacije na kojoj bi korisnicima bile dostupne dodatne e-usluge. Dodatno, mobilni studentski identitet može se realizirati i uz korištenje NFC čipa u sklopu pametnih telefona”, zaključuju iz Hrvatskog studentskog zbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close