‘Studente s teškoćama primamo kao ravnopravne sudionike’

Autor: Ivan Tominac , 29. siječanj 2020. u 22:00
Antonija Kučić praksu odradila u Službi ljudskih potencijala HL/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Opredijelili smo se za koncept društveno odgovornog poslovanja i pronalazimo načine kako što više doprinijeti društvu i pojedincima.

Hrvatska Lutrija od samih početaka spremno podržava projekt Iskustvo zlata vrijedi. Njegovu vrijednost vide u davanju prilike mladima koji su i dalje marginalizirani te kroz utjecaj na društvo kao vrijednost njihova poslovanja.

Prošle godine praksu u Hrvatskoj Lutriji odradila je studentica 5. godine Fakulteta političkih znanosti Antonija Kučić, a priliku za stjecanje novih znanja i vještina imala je u Službi ljudskih resursa. ''Svake godine s radošću prihvaćamo status poslodavca partnera jer je riječ o projektu koji doista potiče ravnopravnost, a nediskriminacija i jednake mogućnosti prioriteti su Hrvatske Lutrije koja se uvijek zalaže za razvoj raznolikosti. Nemogućnost zapošljavanja mladih generira poteškoće ne samo za pojedince već i za društvo u cjelini, stoga je jako bitno da ovakvi projekti postoje i da se što više kompanija odnosno poslodavaca uključuje. Važno je da zajedno pokušamo stvoriti uvjete za integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada, a time se izravno utječe kako na njihovu socijalnu uključenost tako i na opće povećanje kvalitete života'', rekao je predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije Mario Musa.

'Izuzetno smo ponosni'
Antonija se na projekt prijavila kako bi, osim teorijskih znanja stečenih na fakultetu, na tržište mogla pristupiti i s konkretnim poslovnim vještinama koje bi ju učinile konkurentnijom. "Moj fakultet nije nudio nikakav oblik prakse što smatram velikim nedostatkom. Bilo kakvo iskustvo, pa premda samo mjesec dana, iznimno se cijeni te bi se svakako trebalo poticati'', rekla je Kučić.

Kako ističu iz Hrvatske Lutrije, biti društveno odgovoran ne podrazumijeva samo ispunjavanje zakonskih obaveza već je puno važnije ono što se radi izvan tog okvira, a praksa i provođenje društvene odgovornosti u Hrvatskoj Lutriji odnosi se na cjelokupni raspon njihova poslovanja.  "Upravo smo na taj segment izuzetno ponosni jer ulaganje i vraćanje u zajednicu određuju i naš utjecaj na društvo. Od samog početka opredijelili smo se za koncept društveno odgovornog poslovanja i kontinuiramo pronalazimo načine kako što više doprinijeti društvu, zajednici, ali i pojedincima. U kontekstu inkluzije koja ne podrazumijeva samo uključivanje osoba u društvo već i ono puno važnije – uvažavanje raznolikosti pojedinca, tvrtka smo koja se zalaže za ostvarivanje punog potencijala svake osobe kao temeljne vrijednosti hrvatskog društva", dodao je Musa.

Sve tvrtke koje su potpisnice Povelje o raznolikosti obvezale su se na provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije u svojim radnim sredinama i poslovnom okruženju, a Hrvatska Lutrija je jedna od njih. Nediskriminacija na radnom mjestu je, kako ističe Musa, preduvjet razvoja kreativnosti i individualnih talenata te predstavlja ključ uspjeha organizacije. Također, donesen je i Etički kodeks kojim su postavljeni jasni standardi poslovnog ponašanja, a koji se zasnivaju na visokim etičkim načelima. Spomenuti kodeks pojašnjava etička načela kao što su poštivanje integriteta i dostojanstva, zaštita osobnog ugleda i ugleda naše tvrtke, ponašanje zaposlenika u javnim nastupima te navodi načine postupanja u odnosima zaposlenika prema dionicima kao i u međusobnim odnosima.

  ''Važno je spomenuti da Hrvatska Lutrija ima nultu stopu tolerancije prema bilo kakvom obliku diskriminacije ili bilo kakvom drugom kršenju ljudskih prava'', istaknuo je Musa. Pri provedbi natječaja za popunjavanje otvorenih radnih mjesta u Hrvatskoj Lutriji mogu se prijaviti svi koji udovoljavaju uvjetima natječaja, bez obzira na to radi li se o "zdravim osobama" ili, pak, osobama s invaliditetom. U Hrvatskoj Lutriji zaposleno je 48 osoba s invaliditetom na raznim radnim mjestima, ovisno o njihovim mogućnostima i stupnju invaliditeta.

"Iz našeg iskustva uvijek je riječ o marljivim mladim ljudima koji su se prema poslu i obavezama odnosili jednako profesionalno kao i stalno zaposleni.  Svi dosadašnji studenti primljeni su kao ravnopravni suradnici, a to je jedini i ispravan način da mladim ljudima, koji tek trebaju izaći na tržište rada i imaju određene poteškoće, omogućimo uvid u poslovanje, stjecanje radnog iskustva i lakše zapošljavanje. Istovremeno mi uviđamo i njihove probleme, imamo mogućnost sagledati stvari iz njihova kuta i u konačnici im pomoći.  U 2019. godini praksu je odradila jedna osoba, a riječ je o studentici politologije na Fakultetu političkih znanosti Antoniji Kučić koja je praksu odradila u Službi ljudskih potencijala", rekao je Musa.

Samo pozitivna iskustva
Kako ističe Kučić, studentska praksa u Hrvatskoj Lutriji bila joj je izrazito pozitivno iskustvo kroz koje je ojačala radne navike i samopouzdanje potrebno prilikom stupanja na tržište rada.

''Svoju praksu sam odradila u Hrvatskoj Lutriji, u odjelu Ljudskih resursa. Bila sam oduševljena što sam bila odabrana, a samo iskustvo mi je donijelo neprocjenjivo znanje kako zapravo izgleda posao u praksi i vještine koje sam mogla dalje koristiti. Općenito sam naučila kako se ponašati u poslovnom okruženju i ojačala sam radne navike. U mojem slučaju sam specifično dobila bolji uvid u rad i prakse ljudskih resursa.Istaknula bih znanje koje sam stekla o radu ljudskih resursa – zapošljavanje novih radnika te briga za postojeće. Taj uvid mi je pokazao kako me to područje zanima te sam nastavila u njemu tražiti i posao'', opisala je Kučić svoje iskustvo.

Upravo kroz praksu zainteresirala se za područje ljudskih resursa, a to pozitivno iskustvo bilo joj je poticaj da se nastavi razvijati i tražiti posao u tom području. "Upravo zbog iznimno pozitivnog iskustva u Hrvatskoj Lutriji kao cijeloj i truda mentorice koju sam dobila u firmi, ljudski resursi su mi postali zanimljivi te sam nastavila tražiti posao u tom području. Srećom, uspjela sam ga pronaći i definitivno vjerujem da je iskustvo i znanje koje sam stekla putem ove prakse bilo važno. Zato čvrsto vjerujem da se ovaj projekt mora nastaviti jer stečeno iskustvo može u konačnici omogućiti dobivanje željenog posla", zaključila je studentica politologije Antonija Kučić.

Misija Hrvatske Lutrije je prije svega generiranje financijskih sredstava za potrebe financiranja različitih društveno korisnih projekata, a uz sport, borbu protiv ovisnosti, kulturu, razvoj civilnog društva itd., iz sredstava se financiraju i organizacije koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom, a prošle godine je za te namjene osigurano više od 100 milijuna kuna. Osim kroz državni proračun kontinuirano podržavaju i projekte od šireg društvenog značaja kroz sponzorstva najznačajnijih kulturnih, umjetničkih, sportskih i humanitarnih događanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close