Strnad i dalje želi Uljanik, ali ako mu država proda i dionice Luke Rijeka

Autor: Marija Brnić , 30. kolovoz 2023. u 10:45
Uljanik ponovno klizi ka stečaju/S. Miljević/PIXSELL

Država pretjeruje s oprezom u vezi pulskog škvera, češki ulagač hini nezainteresiranost.

Priča s Uljanikom postaje sve jasnija i sve kompliciranija – država namjerno pretjeruje s oprezom, kako joj netko ne bi prigovorio da pogoduje jedinom zainteresiranom kupcu. A taj kupac hini da više nije zainteresiran, pa se na opetovane natječaje više niti ne javlja.

Premda svi upućeni u slučaj, a i u kuloarima ministarstava zna se da je Jaroslav Strnad, vlasnik CE Industriesa iz Češke, i dalje zainteresiran, ali ne samo za Uljanik.

On, naime, pulsko brodogradilište želi preuzeti, ali za razliku od prije godinu dana kada je na stolu bila njegova više nego atraktivna ponuda za većinski vlasnički udjel u Uljaniku, sada je zainteresiran za njega samo u okviru šireg paketa.

Razgovara se sa Strnadom

Vladini predstavnici već neko vrijeme obavljaju razgovore s češkim poduzetnikom, no, za sada, koliko se čuje, oni nisu puno odmakli.

Listopadska naplata
Taj europski specijalist u prepoznavanju i preuzimanju perspektivnih tvrtki u problemima do sada je u Hrvatskoj obavio veliku akviziciju slavonskobrodskog industrijalca Đure Đakovića, a ne krije i svoje velike ambicije u Luci Rijeka.

Za sada ne uspijeva povećati svoj udjel u Luci Rijeka, trenutno drži 34,64 posto dionica, no da bi učvrstio pozicije, sada otvoreno – potvrđuje više sugovornika Poslovnog dnevnika – želi razgovarati s državom i to o paketu za Pulu i Rijeku.

CERP u svom portfelju ima kontrolni paket u Luci Rijeka, kojeg država i dalje ne želi prodati, no Strnad otvoreno i bez skrivanja nudi suradnju na ova dva slučaja. Neki od sugovornika već procjenjuju da ta priča, s obzirom na dinamiku donošenja odluka na razini države, nikako ne ide u dobrom smjeru za sam Uljanik. Jer vremena u njegovu slučaju već dugo nema.

Tvrtka je samo uz pomoć Vlade i povećanog iznosa kredita uspjela očuvati likvidnost, no 2. listopada, kada sve dolazi na naplatu, ponovno će se naći u situaciji čekanja da država osigura produljenje jamstva i odgodu za povrat kredita, a nove poslove zbog situacije ne uspijeva ugovoriti. Ukratko, bez brzog vlasničkog rješenja nema puno prostora za održavanje na životu, budući da država zbog Europske komisije i pravila igre ne može dodatno ubacivati pomoć u brodogradilište.

Drugim riječima, Uljanik ponovno klizi ka stečaju i malo je izgleda da će i nova dražba za udjele u Uljanik Brodogradnji 1856, koju je inicirao stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak, neovisno o cijeni koju će vjerovnici tek utvrditi, polučiti uspjeh. Cijena za 54,77% udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 u zadnjem je pokušaju bila 13,8 milijuna eura, no nitko nije uplatio jamstvo i dražba nije održana.

Stvar političke odluke
U Puli samo mogu uzdahnuti što se prije gotovo godinu dana, kada je Strnad došao s obvezujućom ponudom od 20,57 milijuna eura, plus 10 milijuna eura ulaganja u brodogradilište, nije imalo sluha i hrabrosti, nego se odlučilo striktno držati procedura i izgubiti dragocjeno vrijeme.

S obzirom da se već mnogi pitaju čemu taj igrokaz, u kojemu željene akvizicije samo gube svoju vrijednost, vrijeme je, drže i u Puli, da se prekine s tom praksom. Koliko je iz Vladinih redova u neslužbenoj komunikaciji dostupno, izravni pregovori sa Strnadom već se odvijaju. Može se, naime, čuti da određeni visokopozicionirani predstavnici obavljaju razgovore s češkim poduzetnikom, no, za sada, koliko se čuje, oni nisu puno odmakli.

“Budućnost Uljanika definitivno nadilazi jedno ministarstvo i ona je definitivno stvar političke odluke”, kaže jedan od sugovornika, uoči održavanja nove skupštine vjerovnika Uljanik Brodogradilišta, na kojoj će se utvrditi novu cijenu dražbe većinskih udjela u ‘novom’ Uljaniku. No, dok Jaroslav Strnad za Luku Rijeka i ostale ambicije u Hrvatskoj ima vremena, u Uljaniku nisu u tako komfornoj situaciji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close