Strateški projekti opet zapeli, šest ih čeka ulazak na listu

Autor: Marija Brnić , 22. travanj 2015. u 22:00
Branko Grčić/Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Zapinje na razini ministarstava koja moraju dati odobrenje da bi projekt došao pred povjerenstvo.

Niti četiri mjeseca otkako je prekrojen zakon o strateškim investicijama kako bi se ubrzala realizacija onih najznačajnijih ulaganja u Hrvatskoj, taj veliki Vladin projekt opet je zapeo. 

Ukupno 91 kandidat 
Pred Vladu još nije stigao nijedan prijedlog novog ulaganja koje bi se uvrstilo na listu strateških, na koju su prije godinu dana stavljena tri projekta, dok od ljeta Vladino odorebnje čekaju još dva projekta za koja je Povjerenstvo za procjenu i odabir dalo zeleno svjetlo. Gdje je problem ovaj put, službeno nismo uspjeli dobiti objašnjenje iz Vlade. Navode u odgovoru na naš upit tek kako je u međuvremenu, u veljači, održana jedna sjednica Povjerenstva za procjenu, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade Branko Grčić, te da je na njoj propusnicu za uvrštenje na listu strateških dobilo još šest projekata. Vladino odobrenje tako sada čeka ukupno osam projekata.

Interes ulagača za poseban tretman ne jenja, pa je prema najnovijim podacima broj dosad zaprimljenih kandidatura narastao na 91, od čega 30 iz privatnog sektora. No, koliko god se nastojao izmjenama zakona ubrzati proces realizacije ulaganja, vidljivog pomaka i dalje nema. Glavnim problemom čini se loša komunikacija na razini samih ministarstava. Institucije koje sada operativno vode proces, Centar za praćenje enegretskog poslovanja i investicija (CEI) i Agencija za investicije i konkurentnost (AIK), kad od ulagača zaprime zahtjev za status strateškog projekta moraju provesti i administrativnu provjeru kod nadležnih ministarstava i državnih tijela. 

Ažurna Mrak Taritaš
Ona bi trebala biti odrađena u 10 dana, ali u pravilu to nije zaživjelo, osim kod rijetkih ažurnih, poput ministarstava graditeljstva i turizma. No, dok ne stignu očitovanja svih koji ga trebaju dati, projekt ne može ni na odlučivanje Povjerenstvu. Zakon, inače, predviđa kažnjavanje kašnjenja državnih birokrata i nepridržavanja postavljenih rokova u slučaju projekata od strateškog interesa, no prije nego što dobiju taj status. zakonodavac nije predvidio mogućnost sankcija za one koji koče proces.

Aerodrom Lošinj i LNG na čekanju

Novi kandidat i HEP  

TE Plomin C, centar za gospodarenje otpadom Piškornica i novi kontejnerski terminal u Luci Rijeka jedini su idalje sa statusom strateškog projekta. Na čekanju pred Banskim dvorima su LNG terminal i zračna luka Mali Lošinj. Nove kandidate u Vladi još taje, no saznajemo da je riječ o projektima HEP-a, infrastrukturnim i projektima u turizmu. Među prijavljenima koji tek čekaju mišljenja ministarstava su i projekti poput prvog kampa s 5 zvjezdica na Pagu, farma za proizvodnju mesa, marina s hotelom, tvornica pelata,…

Komentari (4)
Pogledajte sve

bitno da plaćica nije zapela niti jedan mjesec

Vlada k’o balvanijada, uvijek neke zapreke, nije ni čudo obzirom na sastav

ne znam zašto uopće oprašta dugove, treba samo dogovoriti odgodu i to je to. Pogotovo za telekom usluge. Koliko got da je dugova oprošteno, mogu biti presretni a ne dizati još neke dužbe. Država apsurda.

Šarena laža

SDP-ovci u svome pismu, između ostalog, navode kako su ‘Osigurali Novi početak za 60.000 najugroženijih građana otpisom dugova.

”Na ovakvu informaciju bih se samo trebao nasmijati.
Ovo je laž, zapravo čista politička mjera obmanjivanja javnosti”,
rekao je Strinavić.
Podaci koji su dostupni i u Fini, potpuno su drugačiji, sugerirala nam je Miriam Kervatin.

”Otpis dugova odnosi se na šest tisuća građana,a u Zagrebu ih je samo dvoje!
Kada je Vlada krenula s tom mjerom pompozno su najavljivali velike reforme…dolazili su novinari iz priznatih svjetskih medija poput New York Timesa i pisali o tome kako je ova Vlada najpametnija hrvatska Vlada, jer je najavila otpis dugova za 65.0000 građana.
Mi smo predali ustavnu tužbu, jer se zapravo radilo o političkom marketingu”,
rekla je predsjednica Udruge Blokirani te dodala kako Vlada uopće ne poznaje kakvo je realno stanje u zemlji.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/13286/Predizborni-zamah-vladaju%C4%87ih-evo-kakve-obmane-%C5%A1alju-na-ku%C4%87ne-adrese.htm

New Report

Close