Strasbourg: Picula za zaštitu malih ribara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2014. u 11:29
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (SDP) pozvao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na zaštitu malih ribara.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (SDP) pozvao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na zaštitu malih ribara.

Sukladno obvezama preuzetim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom kategorija "mali ribolov" se ukida te se uvodi kategorija "mali obalni ribolov" koji će biti novi oblik ribolova, ali kao gospodarska djelatnost. Budući da europsko zakonodavstvo poznaje samo kategorije sportskog i profesionalnog ribolova, hrvatski mali ribari moći će zadržati svoje dozvole samo do kraja ove godine.

Picula je zato u svom govoru naglasio da "ovakve odredbe ukidaju stoljetne prakse i tradicije, te mogu dodatno potaknuti već uznapredovao problem depopulacije otoka ugrožavajući identitet i egzistenciju otočana".

To što u zemljama Unije nema drugih oblika ribolova, ne znači da se radi o ribarstvu kojim bi Hrvatska narušila njene temeljne pravne odredbe ili ugrozila raznolikost ekosustava, rekao je Picula i pozvao europske institucije i zastupnike na prilagodbu europskog zakonodavstva kako bi se sačuvala jedinstvena kulturna baština malih ribara.

"Time bi Europu zaista potvrdili ujedinjenu u njezinim različitostima", rekao je Picula.

Komentirajte prvi

New Report

Close