Fokus poziva na drugačiju isplatu plaća: Zaposleniku bi na račun najprije sjeo puni iznos

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2023. u 14:18
Predsjednik stranke Davor Nađi/E. SUSAK/PIXSELL

Sve bi se i dalje plaćalo automatskim skidanjem s računa zaposlenika, ali bi prvo zaposleniku na račun sjeo puni iznos.

Stranka Fokus pozvala je u petak vladajuće da uvedu isplatu plaća u bruto iznosu koji uključuje, uz neto plaću, porez na dohodak, prirez i doprinos za mirovinsko osiguranje, kako bi ljudi znali koliko plaćaju poreza i doprinosa državi, što bi bilo dobro za jačanje odgovornosti.

Sve bi se i dalje plaćalo automatskim skidanjem s računa zaposlenika, ali bi prvo zaposleniku na račun sjeo puni iznos, pa bi ga se time svaki mjesec podsjetilo koliko novca zasluži, a koliko od te svote ode državi, priopćili su iz Fokusa.

“To je ustvari novac građana pa bi svatko trebao imati pravo da uz plaću na svoj račun primi i ukupan iznos javnih davanja.

U Fokusu smatramo da je to dobro za građane, poslodavce i državu u smislu jačanja odgovornosti i financijske pismenosti”, kaže predsjednik stranke Davor Nađi.

Drži da ne treba odmah kopirati američki model isplate plaća radnicima u bruto iznosu, jer je u praksi bolje da u prvoj fazi bruto iznos bude automatski skidan s računa građana dok se ne postigne odgovarajuća financijska pismenost.

Visoka razina financijske pismenosti građana je osnovni preduvjet za eventualnu daljnju liberalizaciju izbora koje usluge građani žele plaćati državi, a koje kupovati na slobodnom tržištu, kako bi imali što veću slobodu upravljanja vlastitim novcem, ističe Nađi.

Poslodavci bi bili rasterećeni krivih predrasuda jer bi bilo jasnije koliko uistinu plaćaju radnike, a Fokus predlaže i da se razmotre potrebne izmjene zakona kako bi se na isti način moglo isplaćivati “bruto 2” iznos. Taj se dio trenutno klasificira kao trošak poslodavca.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koja glupa ideja! Ne plaćaju zaposleni državi ništa osim poreza. Ne plaćaju čak ni doprinose za osiguranja od nezaposlenosti, niti u Hrvatskoj postoji osiguranje za njegu starijih i nepokretnih osoba. Sve to jedna Njemačka ima. I naravno mirovinsko i zdravstveno. U čemu je razlika? Dobiješ platnu listu i na njoj ti sve stoji.

New Report

Close