Što učiniti u slučaju trovanja? Liječnik: Očekujte vrlu brzu pojavu simptoma

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2023. u 07:37
foto: unsplash

Čovjek osjeti vjerojatno promijenjeni okus pića, a s druge strane automatski počinje bol i pečenje u usnoj šupljini, objasnio je Bradić

Liječnik KBC-a Zagreb Tomislav Bradić za HRT je pojasnio što bi trebalo učiniti u slučaju konzumacije otrovne tekućine te se ističe da popijenu tekućinu treba ispljunuti i nikako dodatno ne piti vodu, sodu bikarbonu i slično.

– Ukoliko dođe do ingestije pića, tada je apsolutno potrebno što prije prekinuti ingestiju, nikako ne pokušavati razrijediti tu otopinu koja je ingestirana većim volumenom vode jer može doći do pogoršanja stanja, može doći do aspiracije, odnosno udisanja korozivnog sredstva, što može dovesti onda i do razvoja ozljeda dišnog sustava – naglasio je.

– Izbjegavajte pokušaj neutralizacije sode, bikarbonom ili sličnim sredstvima, zato što će to dovesti do eksterne reakcije, neutralizacije kiseline lužinom, što će dovesti do pogoršanja ozljeda – dodao je.

– Prije svega bih savjetovao izbjegavanje uopće konzumacije gaziranih pića u ovom trenutku dok ne saznamo više informacija o tome koja su od njih sigurna, a koja nisu. Kod konzumacije korozivnih sredstava, znači kiseline i lužine, očekujemo vrlo nagao nastup simptoma. Čovjek osjeti vjerojatno promijenjeni okus pića, a s druge strane automatski počinje bol i pečenje u usnoj šupljini, objasnio je Bradić.

Komentirajte prvi

New Report

Close