Što se događa s nekretninama u Splitu? ‘Cijene godišnje rastu i po 20 posto’

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2022. u 11:11
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Cijene kvadrata u Splitu rastu već neko vrijeme i gotovo je nemoguće pronaći kvadrat stana za manje od 3.000 eura. Primjerice, kvadrat u najskupljem splitskom kvartu Meje stoji gotovo 6.900 eura. Vlasnik agencije za nekretnine Ivica Vulić u Novom danu je komentirao mogu li se takve cijene održati.

“Cijene nekretnina rastu prema zakonu ponude i potražnje”, objašnjava Ivica Vulić i dodaje:

“Split je specifičan, nema puno prostora za širenje, potražnja je velika i zato rastu cijene. Svi projekti nakon dobivanja građevinske dozvole već se prodaju, čak se prodaju bez definirane cijene jer vlasnici ne znaju što će se dogoditi za godinu dvije dok se objekt sagradi. S obzirom na to da je potražnja tako velika, cijene zadnjih par godina godišnje rastu i po 20 posto, možda i više. Split je zanimljiv i našim kupcima, povratnicima, sportašima, poduzetnicima, zato su tolike cijene na elitnim lokacijmaa poput Meja. Investiraju i stranci. Ova situacija s covidom je ljude ponukala da ulože novce u nekretnine jer kamate u bankama su minimalne, nekad negativne, pa je investicija najbolja u nekretnine.”

Vulić smatra da građani više kupuju i zbog niskih kamata za štednju u bankama pa smatraju da im se više isplati ulagati u nekretnine, piše N1.

Na pitanje treba li čekati s kupnjom ili ne, Vulić odgovara: “Ako se nastavi ova situacija, ono što danas kupite za pet, dogodine ćete kupiti za šest. S obzirom na cijene kvadrata stanova, ako kupite stan po cijeni od 3.000 eura i iskalkulirate da ćete ga isplatiti kroz najam, logično je da će vlasnici podizati cijene najma.”

Kaže da ne možemo znati kad i kako će se cijene nekretnina primiriti.

Komentirajte prvi

New Report

Close