‘Što očekujemo od novog Zakona o javnoj nabavi’

Autor: Objava za medije , 26. rujan 2023. u 10:53
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Konferencija ‘Što očekujemo od novog Zakona o javnoj nabavi’ održava se u utorak, 3. listopada 2023. godine s početkom u 9:30 sati u Zagrebu u Hotelu International, Miramarska cesta 24.

Konferenciju organiziraju Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Učilišta EU PROJEKTI – Ustanove za obrazovanje odraslih i AVELANT d.o.o.

Cilj konferencije je raspraviti prijedloge izmjena Zakona o javnoj nabavi upućene od strane različitih dionika, kao što su Hrvatska udruga poslodavaca, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave te drugih, uz osvrt i analizu dosadašnjih iskustava i najčešćih pogrešaka u provedbi postupaka javnih nabava financiranih iz fondova EU te utjecaja nepravilnosti i financijskih korekcija u postupcima javne nabave na korištenje fondova EU-a u razdoblju 2014. – 2020.

Prema posljednjem Statističkom izvješću za 2022. godinu, ukupna vrijednost javne nabave u Hrvatskoj čini oko 20,59% BDP-a s iznosom od gotovo 10 milijardi eura. Javne nabave financirane iz fondova EU-a čine 33% ukupne vrijednosti javne nabave s financijskim rastom od 46,71% u odnosu na vrijednost iz 2021. godine.

Provedba postupaka javne nabave, posebice one financirane iz fondova EU-a predstavlja rizik za naručitelje zbog brojni razloga, od kojih se ističe volatilnost cijena na tržištu, dugotrajni postupci, ali i niz nepravilnosti i, posljedično, financijskih korekcija koje opterećuju korisnike EU fondova, a trošak financijskih korekcija nerijetko pada na teret lokalnih proračuna i Državnog proračuna RH.

Prijedloge izmjena Zakona o javnoj nabavi predstavit će g. Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave te g. Darko Jambreković iz Hrvatske udruge poslodavaca, dok će o utjecaju nepravilnosti i financijskih korekcija na EU financirane nabave govoriti gđa. Kristina Ozimec Škof, načelnica Sektora za horizontalna pitanja i postupanje po prigovorima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, g. Vedra n Teža k, pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, g. Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u RH te g. Hrvoje Karažija, direktor Odjela za javnu nabavu u AVELANT d.o.o.

U panel raspravi sudjelovat će gđa. Zrinka Raguž, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, g. Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, gđa. Ariana Vela, direktorica AVELANT d.o.o. i ravnateljica Učilišta EU PROJEKTI i g. Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Dolazak treba potvrditi najkasnije do petka, 29. rujna 2023. godine, putem e-mail adrese info@avelant.hr ili na broj telefona 01 5534 878.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close