Što moramo učiniti da bi nam SAD ukinula vize? Postoji jedan vrlo mudar način

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2020. u 09:53
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Kako bi se ukinuo vizni režim, broj odbijenih viza mora biti manji od tri posto.

Hrvatska je, uz Bugarsku, Rumunjsku i Cipar, jedina od četiri članice Europske unije čijim je građanima još potrebna viza za odlazak i boravak u SAD-u. Već dulje se čeka na ukidanje viza za Sjedinjene Američke Države, ali Hrvatska još nije ispunila uvjete. Naime, kako bi se ukinuo vizni režim, broj odbijenih viza mora biti manji od tri posto (Hrvatska je sad na 4,02 posto).

Kako bi se taj proces požurio, sugovornik Expressa blizak američkoj diplomaciji preporučuje da slijedimo primjer Poljske, koja je prošle godine smanjila broj odbijenica na jedan vrlo mudar način. Vlada Poljske je odlučila da svaki dužnosnik, djelatnik Ministarstva vanjskih poslova ili nekog drugog ministarstva te gospodarstvenici apliciraju za vizu.

“To je tajna Poljske i nju preporučujemo Hrvatskoj. Država samo treba odlučiti želi li uložiti novac u apliciranje za vize i krenuti u akciju”, govori nam sugovornik blizak američkoj diplomaciji. Dodao je da SAD potiče hrvatsku Vladu da preuzme aktivniju ulogu u programu ukidanja viza. Ističu i kako smo jako blizu zadovoljenju kriterija.

No koja je točno tajna naglog smanjenja odbijenih viza u Poljskoj? Samo za primjer, ta zemlja je 2017. godine bila na šest posto, da bi samo dvije godine kasnije pala na ispod tri posto odbijenica, piše Express.

Komentirajte prvi

New Report

Close