‘Što čeka Vlada?’: U zadnja dva i pol tjedna imamo više od 50% svih umrlih od korone

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2020. u 08:18
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Do polovice listopada u Hrvatskoj je broj novozaraženih na dnevnoj bazi rastao u desecima.

Epidemiolozi i zdrvastveni stručnjaci već više od mjesec dana upozoravaju da dnevni porast broja zaraženih, a taj značajni skok također u Hrvatskoj bilježimo od kraja listopada, utječe i na broj umrlih. Logika je jednostavna – što je više zaraženih, veća je vjerojatnost da će rasti broj teških slučajeva, a time i broj umrlih.

Na tu je činjenicu u nedjelju upozorio i znanstvenik Ivan Đikić koji je rekao: “Naše mjere nisu djelotvorne u ovoj fazi pandemije. Osim toga, mjere nisu dobro komunicirane i građani su zbunjeni. Zbog svega toga podaci o broju zaraženih, oboljelih i umrlih nam kontinuirano rastu. Danas je u Hrvatskoj 1082 umrlih. U zadnjih 15 dana imamo značajno povećanje broja umrlih (preko 500), što sve zajedno predstavlja skoro 50% svih umrlih od covida-19 u Hrvatskoj.

Đikić: Što čeka Vlada?

'Hrvatska je danas među zemljama Europe s najliberalnijim pristupom. Posljedice toga su nekontrolirano i veliko širenje virusa, pretrpanost zdravstvenog sustava i veliki broj umrlih (10 puta viša smrtnost nego u proljeće). Umjesto da vlada RH objavi jasno da je to naša službena strategija i da preuzimamo te rizike, mi pokušavamo uvjeriti građane da to nije istina i da mi koristimo pravilne mjere koje smanjuju širenje zaraze, no brojevi nas demantiraju iz dana u dan. Medijske izjave i podaci se prilagođavaju politici, što je upravo suprotno onome sto smo radili u proljeće. Tada smo bili uspješni jer smo pratili znanost i točne podatke'.

Do polovice listopada u Hrvatskoj je broj novozaraženih na dnevnoj bazi rastao u desecima, no situacija se tad promijenila i brojke su ubrzano počele rasti. Dnevni rekord zasad Hrvatska bilježi 12. studenog kad smo imali 3082 nova slučaja koronavirusa u jednom danu, piše N1.

Koji je točno uzrok većem broju smrti, ni stručnjaci još nemaju odgovor. Kao logičan, dok još u potpunosti ne upoznaju novi virus, nameće se hladno vrijeme koje ljude više zadržava u unutrašnjim prostorima gdje se virus lakše širi. No, konkretne odgovore dobit ćemo vjerojatno tek nakon što prođe godina dana i znanstvenici upoznaju ponašanje virusa u svim godišnjim dobima, vremenskim i prostornim uvjetima.

Komentirajte prvi

New Report

Close