Stižu nove mjere: Evo kako Vlada planira pomoći poduzetnicima

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2020. u 12:00
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Vjeruje se da će banke izaći u susret i radnicima koji budu trebali moratorij na kredite. 

Poduzetnici i obrtnici koji budu zatvoreni u sklopu novih epidemioloških mjera koje će danas biti predstavljene i dalje mogu računati na postojeće subvencije plaća od 4000 kuna po zaposlenom, imat će pravo na otpis plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje, odgodu plaćanja poreza, a ići će se i na neke dodatne mjere za najpogođenije sektore nakon razgovora s predstavnicima strukovnih udruga, piše Jutarnji list.

Predstavnici Ministarstva financija trebali bi razgovarati i s bankarima kako bi se onima koji će biti zatvoreni omogućili moratoriji na kredite, a apelirat će se i na najmodavce da im izađu u susret. Vjeruje se da će banke izaći u susret i radnicima koji budu trebali moratorij na kredite.

Hrvatski proračun ipak ne može podnijeti trošak nadoknade 75 posto prihoda u odnosu na prošlu godinu poduzetnicima koje će država zatvoriti, kao što to čini Njemačka. Ministar rada Josip Aladrović jučer je to potvrdio, no rekao je i da će svaka epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru.

Ipak, subvencije na plaće za očuvanje radnih mjesta moći će se financirati iz EU programa SURE, rekao je za Jutarnji Zvonimir Savić, premijerov posebni savjetnik za ekonomiju.

“Mjera direktnog sufinanciranja plaća pokazala se vrlo dobrom i kod nas i u EU jer ne samo da poduzetnicima privremeno olakšava situaciju da zadrže radnike do trenutka kad kriza prođe i dalje s njima mogu računati, nego i održava potrošnju, a nama se dvije trećine BDP-a generira iz potrošnje”, kazao je Savić.

Komentirajte prvi

New Report

Close