Magazin Poslovna 2023
MLADEN JAKOPOVIĆ

Stižu milijarde, treba ih mudro trošiti

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Mladen Jakopović
01. siječanj 2023. u 11:08
Predsjednik HPK Mladen Jakopovic/Emica Elvedji/PIXSELL

Pred nama je godina u kojoj kreće novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike, koje će pred naše poljoprivrednike donijeti brojne izazove, ali i nove mogućnosti da u idućih pet godina pokušamo našu poljoprivredu i proizvodnju stabilizirati, usmjeriti ogroman novac na nove investicije, preradu, podizanje dohotka proizvođača i zadržavanje ljudi na selu.

Hrvatska od 2023. ima na raspolaganju preko pet milijardi eura, što nije malo, ali mora biti pametno potrošeno i usmjereno na hvatanje koraka s razvijenim poljoprivrednim državama EU. A to znači da se kroz pametne politike podigne produktivnost, investicije, te da se potiču razvojni projekti i proizvodnje, ali da se borimo za što veće uključivanje mladih u poljoprivredu.

Ono što je ključno i za što se zalažemo je da se što više novca investira u preradbene kapacitete i proizvodnju energije, što bi trebao biti dodatan alat za povećanje dohotka naših poljoprivrednika, pri čemu je važno i da se radi na promociji hrvatske kvalitetne hrane i proizvodnje.

Poljoprivrednici strahuju od visoko podignutih ciljeva vezano za Zeleni plan i strategije od Polja do stola i Bioraznolikosti jer imaju sumnju da bi EU poljoprivreda u končanici mogla postati previše zelena i to će biti veliki izazov u 2023., kada krene primjena novih politika.

Svjesni smo da su ekologija i ekološki standardi plemenit i nužan cilj, no ako će utjecati na daljnji pad dohotka i produktivnosti te dovesti do pretjeranog uvoza jeftine hrane lošije kvalitete iz cijelog svijeta na tržište cijele EU, onda je pitanje jesu li ovi ambiciozni ciljevi u službi poljoprivrede ili nekih drugih prikrivenih interesa.

I dalje nas brine što na policama imamo proizvode po dampinškim cijenama i što naši proizvođači teško mogu do polica, posebice stranih trgovačkih lanaca.

Pred nama je izazovna godina i pitanje je da li bi zbog svih dešavanja na globalnom tržištu i negativnih procesa novi ZPP trebalo prilagoditi, dok se ne vidi u kom smjeru će ići ova teška politička svjetska situacija. Iduća godina, bit će puna izazova u proizvodnji, ali vjerujemo da će se rat završiti i da će se cijene kako za proizvođače tako i za naše potrošače stabilizirati i da ćemo u novoj 2023. ipak biti više optimistični i pokrenuti novi razvoj.

New Report

Close