Stigli su do Kanade, ali fokus ostaje na Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2020. u 22:00
Leonardi i Vjeko Šoškić ušli su u posao koji je pokrenuo njihov otac/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Od prošle godine imaju posebnu liniju ‘Old Selection’ s vinograda starijih od 25 godina.

Nova vinska nada s Plešivice predstavila je svoj portfolio krajem studenog u Zagrebu. O vinima i ovom obiteljskom biznisu govorila je obitelj Šoškić – otac Siniša koji stvara vina te njegovi sinovi Leonardo i Vjeko.

“Iako nas mnogi doživljavaju kao novu vinariju na našoj vinskoj sceni, radi se o izrazito bogatoj povijesti Plešivice. Kao velik zaljubljenik u vino, elektrotehničar po struci, 1992. godine odlučio sam se posvetiti svojoj drugoj ljubavi – vinu te sam kupio tri hektara vinograda i staru kuću ne znajući da kupujem bivši dom dr. Ante Starčevića”, prisjetio se početaka Siniša Šoškić.

Šoškić na svpom prvom vinogradu tada odlučuje saditi prve loze rajnskog rizlinga, sauvignona, chardonnaya, crnog te sivog pinota. Od početaka i svega tri hektara, danas obrađuju oko osam hektara vinograda i 10 sorti grožđa, a najavljuju i širenje površina.

Vinoteke i kušaone

Prvu vinoteku Šoškići su otvorili 2001. godine, i to, kako kažu, zbog toga što su željeli izravnu komunikaciju s krajnjim potrošačem. S godinama se broj vinoteka povećao te ih je danas šest od kojih se pet nalazi u Zagrebu (Dolac, Kvatrić, Jarun, Utrine, Trešnjevka) i jedna u Rijeci.

Vinariju i podrum počeli su opremati i preuređivati 2004. godine te je uspješno završili prije deset godina, a osim vinograda, Šoškići imaju i kušaonu kapaciteta za deset ljudi.

Od prošle godine Šoškić vinarija proizvodi posebnu liniju “Old Selection” za koju koriste grožđe iz svojih najboljih položaja Rebra i Gorička, vinograda starijih od 25 godina.

Neočekivan smjer

Siniša Šoškić ističe kako im je u fokusu domaće tržište, posebice grad Zagreb i njegova bogata restoranska scena. Što se izvoza tiče, Leonardo Šoškić nam je otkrio kako su prisutni u Kanadi, no za sada su u pitanju male količine. Nakon vina, Šoškići su predstavili i novitet – vinjak Dvor.

“Dok je većina drugih vinari Plešivice otišla u vode pjenušaca, mi smo se ipak odlučili za drugi smjer. Za Dvor uzimamo samo grožđe iz starih nasada vinograda, loza starijih od 50 godina i sortama koje na tlu Plešivice rastu stotinama godina unazad.

Način proizvodnje zapravo je sličan konjaku, radimo ga od šest starih plešivičkih sorti, a svaki odležava minimalno tri godine. To je naš adut za tržište˝, poručuje Šoškić.

Komentirajte prvi

New Report

Close