Stari papir postao lijek za nezaposlenost

Autor: Hrvoje Šlabek/VL , 29. siječanj 2015. u 15:59
Matija Hlebar, osnivač Udruge za održivi razvoj/M. Šušenj/PIXSELL

Ušli među TOP 15 europskih inovacija.

Kao ekonomist specijaliziran za održivi razvoj, Koprivničanac Matija Hlebar dugo je razmišljao kako pokrenuti projekt koji bi imao pozitivne ekološke učinke i pritom zapošljavao ljude.

Kako do sredstava na račun energetske učinkovitosti? Naučite ovdje!

Pet godina nakon što je osnovao Udrugu za održivi razvoj Hrvatske (Uzor) uspio je – pet koprivničkih obitelji danas živi zahvaljujući organiziranom skupljanju staroga papira. Po obiteljskim kućama, stambenim zgradama i obrtničkim radionicama Uzor je podijelio posebne kutije u koje se odlaže stari papir. Kad napune, po papir će doći jedan od petorice uzorovaca i istovariti ga u prikolice koje vuku bicikli. Prikupljeni papir odvozi se u veće kontejnere i potom prodaje specijaliziranoj tvrtki iz Svete Helene.

"Na početku smo svi volontirali, a onda se skupilo sve više papira i zaposlili smo prvu trojicu", veli Hlebar. Jedinstvena inicijativa u međuvremenu je postala priznata i to ne samo u Hrvatskoj. Lani je Uzor u Beču proglašen jednom od 15 najboljih društvenih inovacija na natječaju SocialMarie, na koji se prijavilo 250 projekata iz Europe. Dok petorica skupljača papira, koji su bili godinama nezaposleni, sad mjesečno primaju plaću od 2400 kuna neto, Hlebar je, kao šef udruge, i dalje volonter. Zaposlen je u Podravki.

"Količine skupljenog papira iz godine u godinu rastu. Počeli smo sa 65 tona, lani smo prikupili 320 tona. U ovih pet godina to je gotovo 8000 tona. Time smo od sječe spasili 18.500 stabala. Samo lani uštedjeli smo 1,2 mil. kilovata struje, 22,4 mil. litara vode, 4700 litara nafte i 33,5 tisuće kubika plina. Od sirovine koju smo prikupili moguće je proizvesti više od 53 milijuna novih listova papira formata A4, a kad bi se oni naslagali jedan na drugoga, nastala bi 'građevina' viša od 19 Eiffelovih tornjeva", ponosan je šef Uzora.

Komentari (4)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

Bravo Matija!

Bravo

New Report

Close