Srušen rekord u broju novooboljelih, već poslijepodne idu nove mjere

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2020. u 14:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Banskim dvorima održao se sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa. Osim znanstvenika, na sjednici Savjeta su i ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Infektivne klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak…

Ministar Vili Beroš nakon sastanka je rekao da se razgovara o potrebnimm jerama, na stolu su i danas će biti utanačene.

“S obzirom na epidemioošku situaciju jasno  je da okupljanja uzrokuju povećni broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bi bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljašana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana”, rekao je Beroš, a prenosi N1.

Mjere će biti dostupne tijekom popodneva, naglasio je.

“Isto tako zbog sigurnosti u RH, a obzirom na komentare da bi se maske trebale više upotrebljavati, donijet ćemo novu uputu oko korištenja maski u djelatnostima za koje smo procijenili da predstavljaju najveći rizik za infekciju”, dodao je.

Radi se o ugostiteljstvu i trgovinama, pojasnio je Beroš. Detalje će još dogovoriti s pravnim službama.

“Sagledavamo prakse okolnih zemalja i lokalne okolnosti su uzrok epidemiološke situacije. Imali smo neka okupljanja koja su generirala ovakav broj. Imamo upute slovenskih epidemiologa i mi smo na tragu toga. Zato sad idemo u Sloveniju na razgovor s kolegama da se dogovorimo oko svega”, istaknuo je.

Komentirajte prvi

New Report

Close