Matijević: ‘Zapošljavamo najbolje radnike bez obzira na nacionalnost’

Autor: Branimir Bradarić/VL , 25. studeni 2015. u 12:07
Foto: Arhiva PD

Ne želi reći koliko je platio PZ Jankovce i Negoslavce. Kaže samo da je to najveće izravno ulaganje nekog srbijanskog biznismena u Hrvatsku.

Nakon gotovo tri godine razgovora, pregovora i dubinskog snimanja srbijanski biznismen Petar Matijević, kojega nazivaju i 'kraljem mesa', od ponedjeljka je vlasnik poljoprivrednih zadruga Jankovci i Negoslavci. Preuzimanjem tih zadruga, koje su dosad bile u vlasništvu Envera Moralića Matijević je postao i vlasnik 1500 ha poljoprivrednog zemljišta, skladišnih kapaciteta, mehanizacije…

Preuzeo je i njihovih 60-ak radnika. "Ova investicija iznimno nam je važna. Rodom sam iz Srijemskih Laza, sela pokraj Vinkovaca, pa je ovo na neki način i ispunjene želje da vratim i uložim u ove prostore", rekao je Matijević, koji ne želi govoriti o iznosu koji je izdvojio za dvije zadruge. Kazao je samo kako je posrijedi dosad najveće izravno ulaganje nekog srbijanskog biznismena u Hrvatsku. Najavio je i da će se PZ Jankovci i Negoslavci širiti u svakom pogledu, ali i modernizirati.

 

30tisuća

ha u Srbiji obrađuju Matijevićeve tvrtke

"Tijekom dubinskog snimanja uvidjeli smo brojne prednosti zadruga, ali i njihove nedostatke. Moramo oporaviti zemlju, ali i uložiti u modernizaciju mehanizacije. U Vojvodini bilježimo bolje prinose i vjerujem da ćemo i ovdje to postići. Planiramo raditi na razvoju stočarstva, ratarstva, sadnji povrtlarskih kultura, a možda i u mesnu industriju. Imamo puno planova i vjerujem kako će rezultati našega rada vrlo brzo biti vidljivi. Radimo na način da dobit ulažemo u dalju proizvodnju", rekao je Matijević. Matijević ističe kako je uvidio da je zemlja u zadrugama kojima je postao vlasnik iscrpljena zbog stalnog korištenja umjetnih gnojiva, pa planira poraditi i na razvoju stočarstva te korištenju stajnjaka kako bi zemlju oporavio.

"Razlog tome je što ljudi imaju sve manje stoke, za razliku od prijašnjih  vremena. Imamo lošu poljoprivrednu politiku jer se ne potiče stočarstvo, za razliku od zapadnih zemalja, koje tako razvijaju i svoje ratarstvo", kaže Matijević. Govoreći o razlozima ulaganja u Hrvatsku srbijanski "kralj mesa" kaže i kakoje pritom važna činjenica da je Hrvatska u Europskoj uniji, što daje velike mogućnosti za izvoz, nova ulaganja, razvoj… Dodaje kako je mogao ulagati u BiH ili drugdje, ali i da se za Hrvatsku opredijelio jer je to njegova domovina. Upravo od ulaganja ovisit će i nova zapošljavanja, gdje se, kako najavljuje Matijević, neće gledati tko je koje nacionalnosti i je li politički na bilo koji način podoban.

 

1500hektara

poljoprivrednog zemljišta otišlo je u ruke Matijeviću

"U mojim tvrtkama u Srbiji rade i Srbi, ali i Hrvati, Mađari, Slovaci… Kod nas se gledaju isključivo stručnost i kvaliteta rada, prema čemu su radnici i plaćeni. Zapošljavamo najbolje radnike bez obzira na nacionalnost. Nikakvi drugi kriteriji nisu nam važni. Toga ćemo se i dalje držati. Kod nas su važni samo stručnost, disciplina i rad", ističe Matijević, kojemu ovo vjerojatno neće biti jedino ulaganje u Hrvatsku. Već, naime, razmišlja o kupnji hotela na Jadranu ili, pak, u Zagrebu.

O poslovnoj snazi Petra Matijevića govori podatak da njegove tvrtke u Srbiji zapošljavaju oko 2600 radnika te da obrađuje gotovo 30.000 hektara zemlje. Zbog mesne industrije i niza mesnica mediji u Srbiji nazvali su ga 'kraljem mesa', ali on sam kaže kako je njegova tvrtka u području ratarstva još jača. Ima u vlasništvu i četiri hotela, kao i tvornicu traktora. "Iz Hrvatske sam otišao 1991. godine, početkom rata, i u ove 24 godine mislim da smo postignuli jako puno. Krenuli smo od jedne prodavaonice i došli do svega ovoga. Bilo je i uspona i padova, ali smo stalno znali što želimo i išli naprijed", zaključio je Matijević.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Udbas moralic i mesicev prijatelj koji je sve dobio na poklon sad prodaje matijevicu hrvatsku zemlju.bas zanimljiva situacija. A nama je tema sanader i njegova”pljacka stoljeca”. Za to vrijeme kokosari opljackali sve sto su stigli.

New Report

Close