Split domaćin najvećem natjecanju rosé vina na svijet

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2024. u 17:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U Dalmaciji će imati priliku odabrati najbolja rosé vina između skoro 1200 uzoraka pristiglih iz cijelog svijeta, a među kojima se nalaze i brojni uzorci iz Hrvatske

Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju osoba iz vinskog svijeta. Radi se od 57 internacionalnih vinskih sudaca koji u Split pristižu sa svih strana svijeta, od SAD-a, preko brojnih zemalja Europe, pa sve do Australije. U Dalmaciji će imati priliku odabrati najbolja rosé vina između skoro 1200 uzoraka pristiglih iz cijelog svijeta, a među kojima se nalaze i brojni uzorci iz Hrvatske. Osim toga, ove godine zabilježen je rekordan broja prijavljenih uzoraka.

Dalmacija kao domaćin ovom prestižnom natjecanju nije odabrana slučajno, štoviše, bila je i logičan izbor s obzirom da je Dalmacija kao vinska regija najznačajniji proizvođač ružičastih vina u Hrvatskoj te se ističe po količini i kvaliteti rosé vina.

Trodnevno ocjenjivanje održati će se u Hotelu Amphora, a tijekom natjecanja i nakon natjecanja, suci i prateći novinari posjećuju brojna dalmatinska vinogorja te obilaze sve četiri dalmatinske županije, a grupa novinara i somelijera ide na trodnevni put Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life, Wine Press Trip na Hvar, Pelješac te u Komarnu i Dubrovnik. Tako će strani gosti moći upoznati i svoje matične zemlje s potencijalima dalmatinskih vina te ljepotama Dalmacije. Na taj se način Udruženje Vino Dalmacije pobrinulo da glas o dalmatinskim vinima proširi i do stranih tržišta i ljubitelja vina.

Concours Mondial de Bruxelles jedno je od 3 najznačajnija svjetska ocjenjivanja vina utemeljeno 1994. godine a od 2006. svake godine održava se u drugoj državi.

Podijeljen je u 4 različite sesije tako da se svaka vrsta vina može profesionalno ocjenjivati ovisno o njihovim specifičnim karakteristikama.

Komentirajte prvi

New Report

Close