Splićanima plaća od 1.200 do 1.400 eura u Njemačkoj nije dovoljno primamljiva

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2016. u 09:53
Foto: Thinkstock

Cijeli proces obavlja se na način da lokalna agencija, u ovom slučaju “Sidos”, u ime inozemne agencije objavi ponudu za slobodna radna mjesta, te je potom zadužena za prikupljanje životopisa, a u većini slučajeva odrade i informativne telefonske razgovore kako bi testirali poznavanje njemačkog jezika te zapravo istražili što kandidat traži i želi od posla.

– Razgovori i probni rad koji su se nekoliko dana održavali u Splitu nažalost nisu ispunili u potpunosti naša očekivanja. Očekivali smo veći interes, dok su kandidati očekivali veću plaću. Za redovno radno vrijeme od 40 sati tjedno od ponedjeljka do petka, plaća za rukovatelja viličarem kreće se od 1200-1400 eura neto, ovisno o tome u koji porezni razred spada kandidat. Na ovu plaću idu naravno svi zakonski dodaci ako zaposlenik radi prekovremeno ili nedjeljom – otkriva Slobodnoj Dalmaciji direktorica "Sidosa" Antonija Ordulj, nadodajući da uz ova dva zanimanja posao vrlo lako mogu naći i električari, zavarivači, telefonski operateri koji poznaju više stranih jezika, te kabinsko osoblje za aviokompanije.

Cijeli proces obavlja se na način da lokalna agencija, u ovom slučaju "Sidos", u ime inozemne agencije objavi ponudu za slobodna radna mjesta, te je potom zadužena za prikupljanje životopisa, a u većini slučajeva odrade i informativne telefonske razgovore kako bi testirali poznavanje njemačkog jezika te zapravo istražili što kandidat traži i želi od posla. Zatim slijedi izrada profila te predstavljanje kandidata stranoj agenciji koja na temelju prikupljenih podataka odlučuje zadovoljava li kandidat uvjete, je li potreban još jedan telefonski razgovor, je li potreban razgovor uživo, preko Skypea ili možda pak probni rad. Odabranog kandidata preuzima inozemna agencija i daljni proces odvija se preko njih, bilo da se radi o posredovanju ili o privremenom zapošljavanju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ovo potvrđuje razloge Merkeličine politike uvoza jeftine radne snage – dobiti radnike koji će pristati raditi za ispod 1000€ , pa makar jeli jednom dnevno i spavali u prostoriji s još 10 ljudi.

Ispod 3500 Eura nema smisla u Njemačku.
A za kikiriki tu su Rumunji, Azijati i slični.

Vjerojatno jer s tom placom tamo trebas raditi pola dana samo da platis kartu za kino. Jos oko 100eur mjesecna karta za javni prijevoz, i s tih tisucu eura jedva platis stan… U Njemackoj je 7eur solidno za nekoga iz Afganistana ili mozda Azije, ali usporedno s prosjecnom placom u RH, ovo nije bas neki napredak.

New Report

Close