Solarne je elektrane u Vrbovcu pogodno postaviti na 9 javnih zgrada

Autor: Darko Bičak , 02. listopad 2019. u 22:00
Solari se u Križevcima nalaze na krovovima Tehnološkog parka i Gradske knjižnice

Zadružno poduzetništvo funkcionira po principu da građani ulažu novac na rok od 10 godina uz povrat od tri posto godišnje.

Obnovljivi izvori energije su sve popularniji i u Hrvatskoj, a nakon što su se godinama uglavnom razvijali vjetroparkovi, u zadnje vrijeme se sve veći naglasak stavlja na korištenje solarnih panela za dobivanje električne energije.

Najisplativije na vrtiću
I dok se kod projekata u vjetroelektrane radi redom o investicijama koje se mjere u desecima milijuna eura, u slučaju solara se najčešće radi o malim projektima čija cijena se mjeri u desecima tisuća kuna ili eura, iako ima i velikih solarnih elektrana čija investicija je usporediva s onom u slučaju korištenja energije vjetra.  Iako su investitori u energetiku najčešće institucionalne tvrtke ili pak podjedinici, za vlastite potrebe, u Križevcima je pokrenut zadružni princip gdje veći broj građana ulaže manje svote novca u zajednički energetski projekt.

No, Križevci nisu jedini te se sad o takvom zadružnom projektu razmišlja i u susjednom Vrbovcu. Naime, kako je obznanio vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, nakon Križevaca će i Vrbovec dobiti prvu fotonaponsku elektranu izgrađenu po zadružnom principu, zahvaljujući suradnji grada i Zelene energetske zadruge. 

"Naručili smo studiju koja nam je pokazala potencijal za osam do devet zgrada u Vrbovcu. Kao najisplativija se pokazala zgrada vrtića, jer se tamo troši energija svih 12 mjeseci u godini.  Uskoro ćemo krenuti u proces pokretanja postupka javne nabave i nakon toga možemo krenuti s crowdfunding kampanjom. Studija je pokazala da bi povrat ulaganja za ulagače bio za 10 godina uz kamatu od tri posto", kazao je vrbovečki gradonačelnik. 

Iz Križevaca ističu da njihova elektrana radi prema planu. Na Razvojnom centru i tehnološkom parku i Gradskoj knjižnici postavljene su sunčane elektrane financirane od građana i oni su prvi put u Hrvatskoj mogli svoj novac uložiti u projekt obnovljivih izvora energije i za to dobiti povrat investicije.  Završila je prva godina rada sunčane elektrane na Razvojnom centru i isplaćena su prva sredstva građanima, a ima 53 ulagača, kažu u ZEZ-u.

Šire biznis
Nakon  uspješnog lanjskog pilot projekta elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, ovoga proljeća je pokrenuta i nova kampanja kojom se u Križevcima po istom principu željela postaviti još jedna elektrana na krovu Gradske knjižnice.  U samo dva dana kampanje prikupljeno je potrebnih 172 tisuće kuna te je tijekom lipnja postavljana i tamo elektrana snage 30 kilovata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close