Slučaj ‘Franak’: Odštete će se morati utuživati individualnim tužbama

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2013. u 13:55
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Da se izbjegne veliki pritisak na banke i na pravosuđe, sudac je pozvao banke da razmisle o nagodbi.

Udruga Franak ostvarila je povijesnu pobjedu u sporu protiv osam poslovnih banaka. Sudac Radovan Dobronić na Trgovačkom sudu u Zagrebu, donio je prvostupanjsku nepravomo nu presudu u potpunosti u korist „Potrošača“, stoji u današnjem priopćenju Udruge Franak.

Sudac je presudio da su poslovne banke postupile suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača budući da su ugovarale valutnu klauzulu u francima, a da nisu potrošače adekvatno informirale o riziku. Banke su također prekršile zakonske odredbe ugovarajući promjenjive kamatne stope, a bez da su pritom ugovarale parametre za njihov izračun, navode iz Udruge Franak. Kamatna stopa se mijenjala u skladu s internim aktima banke, a da korisnik kredita nije bio točno obaviješten o metodi izračuna i parametrima izračuna, kaže se dalje u priopćenju.

"To je suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, a povrijeđen je i Zakon o obveznim odnosima, te se bankama nalaže da u roku od 60 dana potrošačima smanje glavnicu na kunski iznos s početka ugovornog odnosa na koju će se primjenjivati početna kamata koja će biti fiksna do kraja otplatnog perioda. Teret parničnih troškova snose banke " – rekao je sudac Dobronić.

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski, punomoćnica tužitelja zadovoljna je prvostupanjskom presudom i naglasila da je presuda iako pozitvna, još uvijek nepravomoćna. "Obavili smo ogroman posao ali to još uvijek ne znači da će se svim građanima koji su oštećeni promijeniti nešto u ovom trenutku jer predstoji još žalbeni postupak", izjavila je Nicole Kwiatkowski.

"Sudac je izvrsno primjenio pravo na ekonomsku materiju za koju je pokazao iznimno znanje i razumijevanje problema uočavajući štetnost djelovanja sinergijskog faktora ugovornih parametara, naglasivši da se na promjenjivi iznos glavnice (primjena valutne klauzule) primjenjivala jednostrano promjenjiva kamata. Na kraju je jako dobro poentirao stavivši naglasak na nesrazmjer raspodjele rizika i informacija. Korisnik kredita je, kao neprofesionalac, imao jako malo informacija i sav rizik na svojim leđima u odnosu na banke kojima su kao profesionalcima bile dostupne sve informacije, a gotovo sav rizik su prenijele na potrošače“, naglasila je ekonomistica Branka Lukačević-Gregić.

Temeljem ove presude neće doći do odštete individualnim korisnicima kredita, već će se odšteta morati utuživati individualnim tužbama. Da se izbjegne veliki pritisak na banke i na pravosuđe, sudac je pozvao banke da razmisle o nagodbi, zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close