Slučaj Agrokor rizik i šansa za male ulagače

Autor: Suzana Varošanec , 10. travanj 2017. u 22:00
Agrokorov udjel 48,1%/J. G./PIXSELL

Pitanje vlasništva.

Od 24 povezana i ovisna Agrokorova društva u RH pod prinudnom upravom najzanimljiviji su subjekti u kojima vlasništvo koncerna nije 100%-tno. Agrokorov udjel u Ledu iznosi 48,1%, a preko skrbničkih računa oko 20% drže mirovinski fondovi.

Uz 76% vlasništva Agrokora u Jamnici i država kroz CERP drži 5,6%. U Zvijezdi, pak, nakon Agrokorovih 51,84% drugi je CERP-ov udjel od oko 17%. Kako aktiviranje zakona o sistemskim tvrtkama ne zadire u vlasništvo teoretski to ostavlja mogućnost i da vlasnici ne budu u cijelosti izloženi gubitku. Jer tek kad se sravne svi računi Agrokora, po završetku restrukturiranja i namirenja vjerovnika, pokazat će se cijena koju plaćaju vlasnici.

U slučaju dijela tvrtki to ne označava samog Ivicu Todorića, nego se pitanje rizika tiče – malih dioničara, i znakovito, njihova  povjerenja, ili bolje rečeno rizika. Naime, u uvjetima kraha poslovnog modela kojim upravljanje ulazi u režim kontrole kroz poluge izvršne i sudbene vlasti interes postoji za dionice tvrtki u kojima nema 100%-ne koncentracije vlasništva. Svaki rizik ima svoju cijenu, a u konkretnom slučaju on ovisi o tome kako će se restrukturirati obveze supsidijara (članica) koje su jamci za glavnog dužnika. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

za sada samo trpimo rizike, gdje smo mi još od šansi

Mali dioničari nemaju financijskih sredstava financirati skupe tužbe. CERP i mirovinski fondovi imaju. Dakle, pitanje za njih je koje su korake poduzeli, posebno što su u Ledu i oni odobrili jamstva kao članovi Nadzornog odbora

New Report

Close