Slovenski kapital bježi kući drugu godinu zaredom

Autor: Ana Blašković , 22. travanj 2014. u 11:25
Slovenija je osmi najveći ulagač u Hrvatsku/FOTOLIA

Ulagači iz Slovenije povukli su iz RH 23,5 milijuna eura investicija prošle godine, što je gotovo tri i pol puta više nego godinu ranije.

Bilanca slovenskih investicija u Hrvatskoj prošle godine bila je negativna; podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da se u 2013. iz Hrvatske odlilo 23,5 milijuna eura slovenskih investicija što je druga uzastopna godina zaredom da tamošnji investitori više povlače nego što ulažu kapitala.

U usporedbi s 2012. kada je povučeno 6,8 milijuna eura, bijeg kapitala je ubrzao gotovo tri i pol puta.Susjedna Slovenija među deset je najvećih ulagača u Hrvatsku od 1993. Od ukupnog iznosa investicija koji je u tom razdoblju dosegnuo 26,8 milijardi eura, slovenski ulagači investirali su 1,15 milijardi eura. Taj brojka smješta Sloveniju na osmo mjesto ljestvice najaktivnijih ulagača u Hrvatsku. Najizdašniji strani invesitor od samostalnosti bila je Austrija koja je ponajviše zahvaljujući širenju svojih banka na (tada) lukrativni dio Europe u posljednjih 20 godina uložila 7,1 milijardu eura. Slijede Nizozemska s 3,3 milijarde eura, Njemačka s 3,2 milijarde dok su ulagači iz susjedne Mađarske uložili ukupno 2,28 milijardi eura.

 

1,15mlrd.

eura uložili su slovenski ulagači u Hrvatsku od 1993.

Gleda li se odljev kapitala u prošloj godini, on je bio najveći upravo prema Mađarskoj i to iznos od 171,3 milijuna eura. HNB je u posljednjem Biltenu istaknuo je da su diretna ulaganja u posljednja tri mjeseca prošle godine iznosila samo 200 milijuna eura, od čega se četvrtina svela na pretvaranje duga u kapital. Na zadržane zarade utjecalo je i vrijednosno usklađivanje imovine Ine u Siriji.Od gotovo 27 milijardi eura direktnih stranih investicija, Hrvatska je ulagačima bila najinteresantnija 2008. kada su uložili 4,05 milijardi eura, dok su u prošloj godini pala 60 posto na godišnjoj razini dosegnuvši tek 436,9 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close