Slovenci se ekipiraju i obećavaju: Nećemo izgubiti zajedničkih 13 mil. eura

Autor: Ante Pavić , 09. listopad 2014. u 15:51
Ugrožena mogućnost privlačenja novca iz fondova EU za započete projekte velike važnosti za lokalne zajednice uz granicu /FOTOLIA

Služba slovenske vlade za kohezijsku politiku počela rješavati kadrovsko ekipiranje, svi ugovori bit će potpisani do kraja studenoga.

Kako to izgleda kad se nekritički i bez jasna plana krene u rezanje javne uprave, pokazuje primjer "Programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska 2007.-2013.", vrijednoga više od 13 milijuna eura, koji je zbog restriktivne politike zapošljavanja ostao bez dovoljno stručnjaka.

To ugrožava mogućnost privlačenja novca iz fondova EU za započete projekte velike važnosti za lokalne zajednice uz slovensko-hrvatsku granicu. Kako zajedničkome tehničkom tajništvu u Ljubljani, sastavljenom od hrvatskih i slovenskih predstavnika, nedostaje stručnjaka, uvjetno je odobreno tek 38 od 228 prijavljenih projekata 2012. "Tijelo se već od 2012. suočava s velikom fluktuacijom i odlljevom kadra, kako na hrvatskoj, tako i na slovenskoj strani, koja ima veće teškoće na tom području. One su posljedica restriktivne politike zapošljavanja u državnoj upravi", rekli su za Poslovni dnevnik iz Zajedničkog tajništva.

 

38projekata

uvjetno je odobreno od njih 228 prijavljenih 2012.

Na ruku im nisu išle ni brojne promjene u unutarnjoj i vanjskoj strukturi slovenske uprave poput ukidanja službe slovenske vlade za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku, koja je pridružena ministarstvu za gospodarski razvoj. Iz hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja EU kažu da su od slovenskih kolega tražili objašnjenja za nastale probleme i osiguranja da će biti brzo riješeni, ponudivši im pomoć. U Zajedničkom tajništvu kažu da je nova služba slovenske vlade za razvoj i europsku kohezijsku politiku počela s rješavanjem problema kadrovskog ekipiranja i da će svi ugovori biti potpisani do kraja studenoga 2014., pregledana sva završna izvješća projekata s prvog i drugog poziva te isplaćena zaostala sredstva.

To je nedavno za HRT potvrdila i Violeta Bulc, slovenska ministrica bez lisnice zadužena za razvoj, strateške projekte i razvoj, istaknuvši da nijedan projekt neće propasti. "EK naš je program nazvala najsupješnijim prekograničnim i uvjerena sam da ćemo u privlačenju novca biti maksimalno uspješni, rješavamo situaciju", rekla je Bulc. Naše ministarstvo joj vjeruje pa je Hrvatska istaknula kandidaturu za upravljačko tijelo novog programa prekogranične suradnje 2014.-2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close