Kako i gdje uštedjeti na gorivu: Ušteda po spremniku gotovo 120 kuna

Autor: Poslovni.hr , 02. siječanj 2017. u 10:17
Zbog tečaja, više se isplati plaćati karticom, Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Razlika u cijeni nikada nije bila veća – preko granice litra supera stoji 3 kune, a litra dizela 2,15 kuna.

Nakon najnovijeg poskupljenja u Hrvatskoj, Slavonci po gorivo ponovno masovno hrle u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Razlika u cijeni nikada nije bila veća.

Primjerice, litra najprodavanijeg supera 95 u BiH je 1,82 konvertibilne marke ili 6,82 kune, uz tečaj od 3,75 kuna po marki. Na svim crpkama primaju kune, ali pri plaćanju gotovinom trgovci obračunavaju tečaj 1:4, pa je bolje plaćati karticom.

Kako isto gorivo na hrvatskim crpkama sada stoji 9,65 kuna, jasno je da razlika iznosi gotovo tri kune po litri. To znači da onaj tko napuni spremnik od 40 litara uštedi gotovo 120 kuna, i to na crpkama u Bosanskom Brodu, gdje su cijene tradicionalno nešto veće negoli dublje u BiH. S obzirom na skuplju kavu i cigarete zbog dizanja PDV-a i povećanja trošarine u Hrvatskoj od Nove godine, može se očekivati još više hrvatskih kupaca u BiH.

– Dolazim dva puta mjesečno. Naravno da se isplati, za dolazak ovdje potrošim samo litru goriva, pa uz toliku razliku u cijeni mjesečno uštedim više od 200 kuna – kaže Zdravko iz Garčina, kojeg smo zatekli kako toči gorivo na crpki na magistralnoj cesti iz Bosanskog Broda prema Derventi.

Dodatnih 16 kuna uštedi se u slučaju dolaska poslije 22 sata. Kupci mogu koristiti samoposlužni automat, a cijene benzina tada padaju za dodatnih desetak feninga (40 lipa) po litri. Ukupna ušteda tako se penje na 135 kuna po spremniku. Nešto je manja razlika u cijeni dizela, koji na lijevoj obali Save sada stoji 8,90 kuna, a na desnoj 1,80 KM (6,75 kuna), ali jednostavnim izračunom i tu se dolazi do brojke od stotinu kuna uštede po punom spremniku.

Ponekad se naprave kolone od dvadesetak i više automobila pa promet bude zakrčen. Na registracijskim tablicama mogu se vidjeti oznake Slavonskog Broda, Zagreba, Požege, Đakova, Našica, Osijeka…

Komentari (4)
Pogledajte sve

kad se čovjek slabo razumije u aute 🙂


i ja se veselim za vas i pozdravljam vaš odlazak u Bosnu. nadam se samo da vam se neće auto pokvarit na putu.. (tamo)

***tamo nek mu se pokvari slobodno pa nek ostane, ali na putu do tamo ne 🙂

i ja se veselim za vas i pozdravljam vaš odlazak u Bosnu. nadam se samo da vam se neće auto pokvarit na putu.. (tamo)

New Report

Close