Sladoledi nisu samo skupi! Zdravstveno neispravna gotovo svaka druga kuglica

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2023. u 09:00
FOTO: Lama Roscu/ Unsplash

Kuglica sladoleda ovog je ljeta glavni hit turističke sezone i, iako za neke banalan, prilično jasan dokaz poskupljenja destinacije, ali i života općenito nakon uvođenja eura u Hrvatskoj.

Više puta mogli su se čuti komentari da se cijena kuglice sladoleda, kakva se može susresti kod nas, može platiti još samo u Japanu ili Švicarskoj. Rasprava o previsokim cijenama kuglice sladoleda, bacila je pak u drugi plan pitanje o kvaliteti odnedavno skupocjenog sladoleda, konkretno njegovoj zdravstvenoj ispravnosti piše Novi list.

Iako bi bilo za očekivati da je porastom cijene sladoleda, porasla i njegova kvaliteta, a time i zdravstvena ispravnost, prema ispitivanjima Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kvaliteta sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego lani.

“U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 posto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj procjeni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili lani kada je taj postotak iznosio 33 posto”, kaže Ivona Žarkovac Saršon s Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i koji nisu zadovoljili svojom zdravstvenom kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija.

One su ujedno i glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda u ugostiteljskim objektima u PGŽ-u pri čemu su u prvom redu praćeni objekti u priobalju i kvarnerskim otocima.

Žarkovac Saršon naglašava da ove bakterije ne ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Dodaje kako uzrok porasta zdravstveno neispravnih uzoraka sladoleda nije određen, ali postoji mogućnost da je jedan od razloga i manjak radnika u ugostiteljstvu kao i prisustvo nedovoljno educiranih ugostitelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close