Skuplji trezorci: novi uz 2,5 posto kamate

Autor: Jadranka Dozan , 19. siječanj 2023. u 22:00
Zahvaljujući znatno većem iznosu ponuda u odnosu na plan izdanja, Ministarstvo financija je prihvatilo samo najpovoljnije/I. Kralj/PIXSELL

Trezorci koji su se ovaj tjedan refinancirali upisivani su u lanjskom siječnju uz praktično nultu kamatnu stopu (0,01%).

Prva aukcija trezoraca u 2023. zaključena je, ne baš neočekivano, i osjetno višom cijenom tog instrumenta kratkoročnog financiranja države.

Nakon što su na posljednjoj aukciji u 2022. zapisi na rok na godinu dana plasirani uz 0,2% kamate, na ovotjednoj su izdani uz 2,5%.

Trezorci koji su se ovaj tjedan refinancirali upisivani su u lanjskom siječnju uz praktično nultu kamatnu stopu (0,01%). To već neko vrijeme nije realnost. Trenutačno je primjerice tromjesečni euribor na oko 2,3%.

Tako je prilično izvjesno bilo i da će u odnosu na aukciju s kraja studenoga kamata biti osjetno viša. Raspon ponuda i tada je sezao do 2,8%. No, zahvaljujući znatno većem iznosu ponuda u odnosu na plan izdanja i iznos dospijevajuće obveze, Ministarstvo je na kraju prihvatilo samo najpovoljnije.

I na ovotjednoj aukciji iskazana je znatno veća potražnja u odnosu na plan (200 milijuna eura). A nakon što je dobar dio ponuda zbog cijene također odbijen, u cijene koje je Ministarstvo ocijenilo prihvatljivima (2,5% na jednogodišnje zapise, 2,2% na polugodišnje te 2% na tromjesečne) uklopilo se 148 milijuna eura vrijednosti ponuda.

Kako je na naplatu dospjelo 226 mil. eura zapisa, stanje duga po TZ-ima smanjeno je za 78 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close