Skuplja hrana pogurala rast inflacije

Autor: Ana Blašković , 17. travanj 2018. u 21:59
Plaćali smo 1,2% više/Marko Lukunoć/PIXSELL

Potrošačke cijene u ožujku su zabilježile rast od 1,1 posto na godišnjoj razini.

Inflacija, mjerena rastom potrošačkih cijena, u ožujku je porasla 1,1 posto na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj rast dosegnuo 0,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Nakon skromnih 0,8 posto u veljači, zamah inflatornim pritiscima u ožujku dale su veće cijene u restoranima i hotelima (3,6%), za 2,8 posto skuplje cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva.

Za 2,5 posto na godišnjoj razini bile su veće cijene alkoholnih pića i duhana, a za 1,4 posto zdravlje, ističu analitičari RBA.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje čine oko 28 posto u strukturi potrošačkih cijena, u ožujku su bile 1,2 posto više.

"I u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena, uslijed viših cijena prehrane i energije, ali i snažnije domaće potražnje koja bi trebala gurati cijene prema višim razinama. Tako bi prosječna godišnja stopa inflacije ove godine mogla iznositi 1,4 posto", kažu u RBA. 

I u HGK očekuju nešto više razine inflacije "iako i nadalje u okvirima umjerene razine (do 2%), pod utjecajem rasta cijena nafte kojeg potenciraju sukobi u Siriji i hrane zbog nepovoljnih agrometeoroloških uvjeta". 

Komentirajte prvi

New Report

Close