Škola počinje 18. siječnja, prvi dan škole u Zagrebu počinje vježbama evakuacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. siječanj 2021. u 09:48
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Roditeljske udruge i pojedinci postavljaju pitanje sigurnosti djece u starim objektima, zagovarajući online nastavu. Pojedini ravnatelji škola navode da su im se manje pukotine na zgradama iz ožujskog potresa sada proširile i potrebno ih je sanirati, čak i ako takva oštećenja ne utječu na funkcionalnost.

Nastava u svim školama, izuzev onih u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, najvjerojatnije će se u drugome polugodištu od 18. veljače odvijati u školama, a prvi dan nastave u zagrebačkim bi školama trebao početi vježbama evakuacije, doznaje Jutarnji list od Ministarstva znanosti i Gradskog ureda za obrazovanje.

Tijekom idućeg tjedna sve bi županije trebale donijet odluke o obliku nastave, a pozivajući se na povoljnu epidemiološku situaciju vezanu uz COVID-19 u ministarstvu očekuju da će se županije većinski prikloniti A modelu nastave. Naime, prema podacima baze zaraženih učenika, u tjednu prije početka praznika, od 14. do 20. prosinca, zaraženih je bilo 2657, a od 1. do 7. siječnja brojka se spustila na 507, odnosno 0,11 posto učenika.

“Iskreno se nadam da će se trend s malim brojkama zaraženih učenika nastaviti kako bi smo mogli početi drugo polugodište sa što većim brojem djece u školama”, kaže savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin.

Prema potvrdi pročelnika zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, konzultacije s Ministarstvom o obliku nastave počele su jučer, a nastavit će se u ponedjeljak. U Zagrebu je u prvome planu potres, odnosno sigurnost učenika u školskim zgradama, zbog čega je covid pao u drugi plan.

Roditeljske udruge i pojedinci postavljaju pitanje sigurnosti djece u starim objektima, zagovarajući online nastavu. Pojedini ravnatelji škola navode da su im se manje pukotine na zgradama iz ožujskog potresa sada proširile i potrebno ih je sanirati, čak i ako takva oštećenja ne utječu na funkcionalnost.

U Gradskom uredu za obrazovanje kažu da je strah roditelja razumljiv, no ponavljaju da je većina školskih zgrada stradalih u ožujku dobro sanirana.

U slučaju definitivne odluke da se krene s nastavom po A modelu, Gradski ured apelirati će da se nastavnici i školske stručne službe prvog dana nastave tematski posvete upravo potresu. “Sve škole imat će obvezu prvog dana nastave za sve učenike provesti vježbe evakuacije”, kaže Lovrić.

U Sisačko-moslavačkoj županiji najizgledniji je online model, u kombinaciji s mješovitim oblikom nastave.

Ministarstvo obrazovanja jučer je poslalo županijskom uredu za prosvjetu online upitnik za ravnatelje škola u Baniji, kojim pokušavaju doznati koliko učenika trenutačno ne živi u svome domu, koliko ih se namjerava vratiti, kakve su potrebe za udžbenicima i tabletima te koliko je učenika i nastavnika bez pristupa električnoj energiji i internetu.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske Suzana Hitrec nada se da će drugo polugodište krenuti s normalnom nastavom, osim u školama pogođenim potresom.

“Sada nam je važno da se svakako provedu kvalitetne vježbe evakuacije u školama, a i organiziraju stručne službe za pružanje psihološke pomoći. Učenici su i dosad bili u stresu od covida, a sada i od potresa. Nužno je osvijestiti ih što treba činiti u slučaju potresa, da ne bi došlo do panike”, kazala je za Jutarnji list Suzana Hitrec.

Komentirajte prvi

New Report

Close