Skandal s apartmanima Hrvatskih šuma: Za zakup vile daje 76 eura, a iznajmljuje je za 380 eura na dan

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2019. u 08:37
Foto: Visit Croatia

Krula je lanjsku, a i ovu sezonu, što se vidi na njezinim internetskim stranicama Visit Croatia, nastavila iznajmljivati sporne nekretnine.

Skandal s apartmanima Hrvatskih šuma koje je prije pet godina u zakup tvrtki Krula dala stara uprava na čelu s Ivanom Pavelićem epilog će dobiti na sudu. Novoj upravi nije se svidjela Pavelićeva računica po kojoj su Šume 136 apartmana u 20 turističkih objekata od Savudrije do Dubrovnika, lugarnicu, restoran i dva prenoćišta s ukupno više od 500 kreveta Kruli dale za 18.026 eura ili 137.600 kuna mjesečne zakupnine, odnosno svega 8,50 kuna po ležaju dnevno, a obvezale su se i na investicijsko održavanje svih objekata – svih 15 godina na koliko je sklopljen zakup. Nakon što je zaključeno da je ugovor štetan za Šume, Kruli je u ožujku 2018. otkazan ugovor, no tvrtka na čelu s Brunom Dobronićem i ovoga ljeta iznajmljuje sporne apartmane. Jedino što Šumama više ne plaća najam.

Sve je, podsjetimo, počelo u veljači 2014. kada je Pavelić kao najboljeg ponuđača za zakup ugostiteljskih objekata za odmor u vlasništvu HŠ-a u Buzetu, Dugoj Uvali, Nerezinama, Kozaricama, Sv. Filipu i Jakovu, Njivicama, Selcu… raspisao javni natječaj. Sredinom travnja sklapa ugovor s “najpovoljnijim” ponuđačem – nepoznatom tvrtkom Krula još nepoznatijeg zagrebačkog poduzetnika Krune Tkalčevića. Tkalčević je bio susjed Mije Prgometa, koji je u to vrijeme sjedio u NO-u Hrvatskih šuma, no za Večernji je list tada izjavljivao kako “on nema nikakve veze s njegovim javljanjem na natječaj za koji je doznao iz novina, niti ga je namjestio u njegovu korist”.

Činjenicu da je Krula osnovana svega mjesec dana prije otvaranja natječaja, Tkalčević je pak objašnjavao kako je osnovana “zbog lošeg poslovanja stare”. “Sretni dobitnik” turističkog portfelja Hrvatskih šuma u to je vrijeme, naime, na istoj adresi u Maršanićima 10 imao i registriranu tvrtku za trgovinu na veliko i malo Syphax d.o.o. s jednim zaposlenim, koja je godinu ranije ostvarila prihod od 15.600 i neto gubitak od 54.700 kuna, da bi na kraju sa Šumama sklopio ugovor po kojima bi im za apartmane godišnje trebao plaćati 1,64 milijuna kuna. Prvu ratu uvećanu za šestinu mjesečnog davanja, što je mimo uvjeta natječaja, HŠ-u je morao platiti tek šest mjeseci nakon početka poslovanja. Na teret Šuma palo je investicijsko održavanje i amortizacija, a pobije li netko od 10 drugih sudionika natječaja izbor Krule na sudu, Šume bi Tkalčeviću isplatile i 50.000 eura odštete, stajalo je u ugovoru.

Krula je lanjsku, a i ovu sezonu, što se vidi na njezinim internetskim stranicama Visit Croatia, nastavila iznajmljivati sporne nekretnine. Za dva apartmana u Jelsi s tri zvjezdice, Krula bi trebala plaćati godišnju zakupninu od 472 eura bez PDV-a (39,30 eura mjesečno), a za njih dnevno dobiva najmanje 85 eura. Luksuzna Villa Ližnje Moro u Fažani danas se pak iznajmljuje za 380 eura po danu, a mjesečna zakupnina stoji 2300 eura (76 eura na dan). Apartmane u Barbarigi, HŠ je dao u zakup za 176,86 eura mjesečno. Radi se o objektu sa šest apartmana za do četiri osobe, a u špici sezone Krula ih iznajmljuje za 50 eura dnevno. Za osam apartmana u Villi Vicencija na Mljetu Krula plaća 858 eura mjesečno, a turistima se iznajmljuju i za 70 eura dnevno. Za usporedbu, tvrtka Astrum, koja je još 2007. zakupila dio apartmana HŠ-a s dvostruko manje kreveta, sve vrijeme plaća 18.500 eura mjesečno plus PDV, bez obveze investicijskog održavanja.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Reket gospodarstvenicima od strane Šuma i HGK uništava gospodarstvo! A uhljebi se časte!

Tako je. Svojim lopovima dijele, a narod udri po gubici neka sve troskove podmire. A takvi smo kakvi jesmo. Ne mozemo iz koze …

hehe, HR stvarnost,,, tko može, može… sve po zakonu :))

New Report

Close