Sindikat turizma poziva strane ‘sezonce’ da se učlane, evo i zašto

Autor: Marija Crnjak , 12. travanj 2023. u 06:30
Očekuje se da će broj stranih radnika ove godine uvelike nadmašiti 2022./E. Elveđi/PIXSELL

Zaštitu stječu sve brojniji radnici izvan EU, a popunjava se članstvo.

Nakon što se model suradnje sa stranim radnicima od pred dvije godine pokazao uspješnim na primjeru radnika Sjeverne Makedonije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) uoči ove turističke sezone po prvi puta je pokrenuo kampanju u kojoj poziva sve strane sezonske radnike da se učlane u Sindikat i tako zaštite svoja prava.

To je s jedne strane prilika Sindikatu da ojača članstvo koje se osipalo iseljavanjem radnika iz Hrvatske te pronađe nove modele djelovanja na nepredvidivom tržištu rada, a s druge strane može donijeti dodatnu sigurnost radnicima da će ostvariti svoja radna prava.

Niža članarina
Predsjednik STUH-a Eduard Andrić očekuje da će se s vremenom razviti značajan interes radnika…

“Udio sezonskih radnika u djelatnosti ugostiteljstva i turizma sve više zauzima značajno mjesto na tržištu rada zbog velike potrebe za radnicima u navedenim sektorima. I ove godine očekuje se velik broj radnika koji će dolaziti iz trećih zemalja, koje nisu članice Europske unije, i vidimo da to nije privremen trend, nego nova stvarnost kojoj se treba prilagoditi, i tim radnicima osigurati maksimalno poštovanje njihovih prava.

Istina je također da našim sindikatima pada broj članstva jer ljudi iseljavaju, i ovo nam je prilika da pronađemo nove članove”, kaže Andrić i podsjeća na primjer suradnje STUH-a sa sindikatom turizma Sjeverne Makedonije koja je započela pred dvije godine i pokazala se vrlo uspješnom.

17

tisuća sezonskih dozvola za strane radnike izdano je prošle godine, najviše za radnike iz Srbije

Osim što se radnici upisuju u hrvatski sindikat preko sezone, zahvaljujući ovoj suradnji poslodavci dobivaju stručne radnike koje odabiru sindikati na temelju iskazanih potreba.

“Naime, na tržištu su se pojavile brojne agencije za zapošljavanje koje ne vode toliko brigu o kvaliteti radnika, oni najčešće dovode sve koji se prijave i onda poslodavci imaju problem da ne dobiju radnike koje trebaju”, kaže Andrić.

Osim toga, kako pojašnjavaju iz Sindikata na svojim stranicama, velik broj sezonskih radnika, a posebno radnika iz zemalja koje nisu članice Unije, nije upoznat sa svojim radnim i ostalim pravima. Najčešće su upravo ti radnici najugroženija kategorija radnika, smatra Europska komisija.

Ujedno Direktiva EU o sezonskim radnicima koja obvezuje Republiku Hrvatsku i čije su odredbe uvrštene u Zakon o strancima, u većini svojih odredbi predviđa jednak tretman sezonskih radnika i državljana EU/EEA, uz pojedina ograničenja vezana za duljinu boravka u Hrvatskoj. Sindikat je tu jak s infrastruktorom, jer ima razgranatu mrežu povjerenika na terenu te svoje pravnike.

“Sindikat turizma i usluga Hrvatske, u skladu s odredbama Zakona o strancima, Zakona o radu, nacionalnim sektorskim kolektivnim ugovorom za ugostiteljstvo, kao i velikim brojem kolektivnih ugovora zaključenih s većinom poslodavaca u velikim hotelskim kompanijama, pruža besplatnu pravnu pomoć svim radnicima iz djelatnosti ugostiteljstva i turizma koji su učlanjeni u Sindikat, pa tako i vama stranim radnicima, ako postanete našim članovima, a sve s ciljem jedinstvene primjene zakonske regulative na sve radnike u RH, vaše pravne sigurnosti i bolje adaptacije u državi u koju dolazite”, poručuju stranim radnicima u STUH-u. Andrić napominje da je članarina stranim radnicima niža, s obzirom da su samo na sezoni.

Andrić

Na tržištu su se pojavile brojne agencije za zapošljavanje koje ne vode toliko brigu o kvaliteti radnika, oni najčešće dovode sve koji se prijave.

Pravo na pomoć
Podsjećaju da njihovi članovi imaju pravo na pomoć pri zaključivanju ugovora o radu kod novog poslodavca, kontrolu svojih prava iz Kolektivnog ugovora i akata društva, ili nacionalnog kolektivnog ugovora, besplatnu pravnu zaštitu u svakom trenutku, uključujući i besplatno zastupanje na sudu u slučaju potrebe, kao i pravne, ekonomske i druge savjete iz područja radno-pravnog statusa i boravka u RH.

Komentirajte prvi

New Report

Close